Пређи на садржај

Kларинет/Скале

Извор: Викикњиге

Да бисте боље схватили важност вежбања скала и етида на кларинету, послужиће вам два примера. Као што је човеку потребно да има три оброка, тако су и музичару за напредовање неопходна три ”оброка”:

Доручак — скале,
Ручакетиде и
Вечера — комади (концерти, сонате итд.).

Или, ако се упореди музичар са спортистом:

Загревање (за нас су то скале),
Тренинг (етиде),
Такмичења (комади за јавно извођење).

Скале[уреди]

Све класичарске, романтичарске и један део новијих композиција писане су у одређеним тоналитетима. У првој свесци моје школе Учим кларинет најпре је обрађен тоналитет C-dur, а затим су следили F-dur, па G-dur и други тоналитети лакши за читање и свирање. Међутим, у музици постоје 24 тоналитета (12 дурских и 12 молских), па ћете свирати композиције и у осталим тоналитетима.

Корист од вежбања скала[уреди]

Тонови једног тоналитета, поређани поступно по висини, чине скалу тог тоналитета. Сваки инструменталиста мора добро теоретски познавати редослед тонова у свакој скали и научити низ грифова којима се она свира. Временом и вежбањем ово постаје готово аутоматска радња. То не значи да их треба свирати чисто механички, већ контролисати (слушати) све елементе доброг свирања. Свирањем скала увежбава се рад језика (атак, усклађеност прстију и језика, стакато, комбинације стаката и легата итд.), чиста интонација, као и уједначеност ритма, боје тона и звучности регистра.

Треба имати у виду да скале нису само монотоне вежбе. Оне се налазе и као краћи или дужи одломци у многим композицијама (нарочито у оним виртуозним, као што су концерти).

Једном речју, вежбањем скала стиже се извођачка техника, чиста интонација, као и брзо сналажење у нотном тексту.[1]

Начини вежбања скала[уреди]

Све скале треба најпре вежбати у лаганом, па у све бржем темпу — до границе до које још са лакоћом свирамо!

Скале вежбајте бар у неколико следећих комбинација одвојеног и везаног свирања, у групама по четири или три тона:

4 начина вежбања групе тонова.

Литература[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

<References>

  1. Радивој Лазић, школа: Учим кларинет I