Kларинет/Прсторед

Извор: Викикњиге

Основи прстомета[уреди]

Прсти леве и десне шаке, њихова нумерација и употреба при свирању кларинета.

Када склопите кларинет, треба да научите да прстима обе руке поклопите - затворите рупице на кларинету, као и да исправно поставите мале прсте обе руке на одговарајуће дирке кларинета.

За почетак, ставите палац десне руке под кукицу која вири са доње стране доњег дела кларинета. То вам омогућава да држите инструмент. Док је кларинет окачен о палац десне руке, палац леве руке ставите на рупицу са задње стране кларинета.

Сада, ставите сва три прста леве руке, од горе-надоле, тј. поклопите све 3 рупице горњег дела кларинета.

Сва три прста десне руке нека вам, редом без прескока, затворе три рупице које зе налазе на доњем делу кларинета. Будите сигурни да сте све рупице на кларинету потпуно затворили прстима. Када све то учините и дунете у усник, добићете тон g из мале октаве.

Предлог за први тон[уреди]

Почетник многе тонове неће моћи да одсвира јер му уста и плућа још увек нису у потпуности развијена и технички спремна да одговоре захтевима које ти тонови захтевају.

Ако одвојите прсте од кларинет (не затворите ни једну рупицу), и дунете у усник исправном амбажуром, произвешћете тон g из прве октаве. Одсвирајте неколико пута језиком овај тон пре него што пређете на следећи. Када вам тон g из прве октаве зазвучи, пређите на други тон.

Најпогоднији тонови за почетника кларинетисту су следећи тонови прве октаве: e, d, с и f. Затим се прелази на следеће тонове, такоће из прве октаве: g (свира се без иједног прста), a i b.[1]

Научите ноте[уреди]

Познавање нота и читање нотног материјала је веома корисна вештина. То вам проширује музички видокруг, те ћете моћи да користите многе штампане материјале за кларинет који су на располагању и којег данас има у изобиљу.

Напомена: Кларинет који користимо је Bb-штим инструмент, па имајте на уму да писана нота "С" када се одсвира на кларинету - звучи Bb. Зато, све ноте за кларинет пишу се цео степен више. Када свирате музику писану за "С" инструмент (на хармоници, клавиру, виолини), тон "С" звучи тон "С". За Bb кларинет је мало другачије. Неопходно је да се целокупни нотни материјал транспонује за секунду више.

Такође, не заборавите да почетак сваке дуге ноте започнете језиком.

Литература[уреди]

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Викимедија остава има још мултимедијалних фајлова везаних за: