Kларинет/Усник

Извор: Викикњиге
Усник, повезница и трска.

Усник, пифла или мундштик (фр. embouchure, енг. mouthpiece, итал. bocchino, нем. Mundstück)[1] је део неких дувачких инструмената који служи за стварање тона. При свирању, инструменталиста ставља усник између усана, одакле је овај део инструмента и добио назив - усник.

Различити облици усника[уреди]

На дрвеним дувачким инструментима усници су различитих облика:

1. Уски прорез – фрула, кавал, блок-флауте. Изглед усника на блок-флаути је следећи:
, док на народним инструментима сличним фрули изгледа овако:
2. Кружни отвор – флауте и пиколо флауте. Изглед усника код флауте је следећи:
3. Кљунастикларинет, саксофон и шалмај.[2]

Усник за кларинет[уреди]

Усник за кларинет се махом прави од ебонита (врсте вештачке масе), ређе од стакла или дрвета. Усници се праве и од кварцног кристала.

Како је већ речено, он је кљунастог облика. Горња страна му је заобљена, а доња равна са отвором за тршчани језичак (писак), који својом вибрацијом ствара тон.[3]

Трска се за доњи део усника причвршћује металним (сребро или никл), пластичним или кожним обручем са металним завртњима (тзв. машиницом, повезницом или лигатуром). Трска и усник се штите од удара, крзања и уништења делом који се прави од пластичне масе или метала (сребро или никл) и који се ставља на усник. То је тзв. поклопац или капица.

Изглед усника са трском која је повезницом причвршћена за усник кларинета је следећи (А) усник са трском и повезницом, Б) трске за клаинет и саксофон):

A)    B)
Напомена: Од велике важности је да кларинетиста има квалитетан и одговарајући усник и трске које су компатибилне са њим. За почетника је важније да има добар усник, а лошији кларинет, но обрнуто.

Литература[уреди]

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Викимедија остава има још мултимедијалних фајлова везаних за: