Пређи на садржај

Kларинет/Основи свирања

Извор: Викикњиге
Добар ваздушни стуб и добра амбажура су за кларинетисту два кључна елемента у стварању здравог тона.

Кларинет је један од тежих дрвених дувачких инструмената када се жели да се научи да се добро свира.

У процесу учења, треба дозирано балансирати између:

  1. тона
  2. амбажуре
  3. језика и
  4. технике прстореда.

Редослед учења[уреди]

Кларинетисти морају имати листу приоритета коју треба да остварују по одређеном редоследу како би постали добри свирачи. Овај редослед управо дајем у овом поглављу.

1. Најважније је да кларинетиста створи добар ваздушни ток (ваздушни стуб), без којег кларинет не може да свира. То је, и буквално и метафорички, кларинетов "дах живота". Без доброг ваздушног стуба не може се произвести квалитетан жељени тон на кларинету. Добар ваздушни стуб је један од два кључна елемента у стварању доброг тона.
2. Када свирач може да произведе добар ваздушни проток, следеће је сварање добре амбажуре. Амбажура је продужетак ваздушни тока који се улива у кларинет. Амбажура држи трску и усник под контролом, регулише тон, интонацију и ослобађа језик за јасно изговарање.
3. Када је кларинетиста постигао циљеве 1. и 2., треба да учи како да влада језиком и како њиме јасно да изговара - тј. да артикулише. Многи кларинетисти који то нису учили имају лоше, „дебеле“ и троме језике (артикулације), те засигурно заостају у темпу при свирању.
4. После и ове фазе, кларинетиста може да ради на свладавању технике прстореда, тј. да сазнаје који прсторед одговара којој ноти, тј. ком тону.
  • Даља фаза учења везана је за прелаз на сложене ритмове, тј. нотне вредности. Овај корак се чини тек када се у доброј мери остваре претходна 4 корака.

НАПОМЕНА: Изнад је изнет нацрт по ком кларинетиста треба да приступи учењу овог пекрасног инструмента. Теоретски, практикант треба да прелази корак по корак, док успут помало додирује редом друге кораке и тако напредује.

Литература[уреди]

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Викимедија остава има још мултимедијалних фајлова везаних за: