Бог за трећи миленијум/Прогрес

Извор: Викикњиге
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Бог за трећи миленијум
Садржај
Увод
Deus ex machina
Космос и бог
Настанак живота на Земљи
Еволуција живих бића на Земљи
Прогрес
Регрес
Бог из компјутера
Вештачки живот
Епилог

Прогрес[уреди]

Учешће Бога у стварању разумног бића није завршено креацијом Хомо сапиенса. То сирово људско биће требало је оплеменити духом и унапредити техничким сазнањима.

Процес стварања цивилизације од примитивног човека каменог доба до савременог човека, није ишао праволинијски нити се сам по себи подразумевао. Познато је да је развој аутохтоних цивилизација (на пример у Аустралији) трекао веома споро. Да није дошло до контаката са Европом, прошли би бројни миленијуми док та друштва не би стигла до нашег степена развоја. Немогуће је засигурно тврдити да би такве заједнице обавезно морале једног дана да досегну данашњи ниво напредка. Због тога мислимо да је Бог подстрекавао човеков развој на оним географским тачкама где је прогрес био највероватнији. Нама је познато да нема начина да се људско биће роди са већ урођењим сазнањима. Међутим, сматрамо да је Бог појединце посебно обдарио талентом и надпросечном интелигенцијом. Велики мајстор у комбиновању генетских записа у генетском коду човека, Бог је могао и хтео да поједине људске индивидуе посебно обдари. Такви појединци, у повлашћеним социјалним условима искачу из масе и бивају “точак замајац” у даљем прогресу света.

Ово никако не значи да је Бог директни креатор сваког појединачног човека. (Многе љдске креатуре Бог не би никада пожелео да потпише као аутор). Нити је могуће да Бог суделује у спајању сваког пара хромозома, када настаје живо биће. То није нити потребно; живот се одвија даље по биолошким законима. Међутим, сматрамо да (повремено) Бог утиче да се појаве појединци изузетног квалитета. Наравно, ми ову тезу не можемо да директно докажемо. Божје “алатке” су невидљиве. Међутим, општи је утисак нас смртника, да су током историје цивилизације, поједини истакнути људи поседовали изузетну или, могло би се рећи, божанску надареност. Нпр. већ пар столећа мислећи људи тврде да је музичка креација Ј.С. Баха божја (или божанствена). Ми заправо сматрамо да су велике интелектуални домети, или велики таленат, каквог у историји очитавамо код многих истакнутих појединаца немогућ је без божје промисли.

Техника настанка генија је “веома једноставна”: треба само од више милијарди молекула ДНК у људском геному неколико молекула рекомбиновати и ставити их на одређено место и ево онда генијалне јединке. Таква знања и такве моћи има само Бог, наш Творац. (Притом, свакако, примамо к знању, да генијалност није само Дар божји,већ је то и “фино полирање” и срећан скуп друштвених околности и много шта друго).

Када говоримо о прогресу, ништа нам не указује да би он морао да буде закономерност у развоју људске врсте. У старом веку било је цивилизација где је прогрес цултуре био очит, а да се није изродио у општи технички напредак. Технички напредак има развојну линију од грчке културе, римске културе, амалгама хришћанства са Новим веком и Ером великих открића током последњих пола миленија нашег развоја. Истакнути појединци и историјске околности творили су тзв. европску културу, која је била плодно тле за даљњи прогрес.

Прогрес човечанства, двосмерна је магистрала, он има и узлете и падове. Прогрес, као “прогрес”може да нас одведе у регрес ако не испољимо довољно мудрости - да не обожавамо златно теле. Нама је сада циљ да укажемо и на ту тамну страну медаље.