Kларинет/Како ослабити дејство треме?

Извор: Викикњиге

Нормално да је основни услов за свладавање трме је да се поштено савлада и научи цео комад за кларинет који свирате. Веома је корисно да сами са собом водите врло искрен дијалог. Постављајте себи питања што чешће о свему томе и сами на њих одговарајте (објашњавајте). Упитајте се:

Шта је за мене трема? Чега се ја у ствари плашим тог момента и зашто се плашим? Шта је ту тако страшно? Шта ми се све може десити ако погрешим?

Ако све ово проанализирате, вероватно ћете увидети колико је трема нереална и колико је све то само продукт наше уобразиље, а то ће вам пуно значити.

Основно што морате схватити јесте да се против треме не може и не треба борити. Нико не може себи наредити да му трема стане или да је нема. То су илузије. Прво и основно је да трему морате признати и прихватити: да, ја имам трему, али то не значи да ја не знам да свирам!

Морате научити у паничној ситуацији да се себи и насмејете, то слаби трему. Са тремом морате да научите да живите, да се са њоме ”носите”. Поставите себи једно логично питање: ако је сви имају трему, није ли она нешто нормално?

Понекада пробајте себи да допустите да вам се застрашујућа претпоставка и догоди. Шта мислите шта ће се збити у већини случајева? Обично неће ништа, јер су то најчешће били плодови ваше уобразиље и ваших страхова.

Из моје школе Учим кларинет III

Литература[уреди]

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Викимедија остава има још мултимедијалних фајлова везаних за: