Kларинет/Јавни наступ

Извор: Викикњиге
Јавни наступ је битна карика у процесу развоја будућег кларинетистe.

Јавни наступ није свакодневна појава. Он је резултат вашег великог рада и залагања. Јавни наступ је неопходна карика у развоју будућег кларинетисте, где се он обликује и обучава за будући позив. Зато, веома је важно што чешће и што више наступати - живети на даскама које живот значе.

Гардероба за јавни наступ[уреди]

Јавни наступ је за вас свечаност, а за свечаност се треба прикладно обући.

Сваки жанр музике захтева и одређени начин одевања. Ви свирате сериозну–озбиљну музику, па ћете се тако и обући.

Ако се боље размисли, Моцарт и патике заиста не иду заједно! Ова музика је увек подразумевала белу (свечану) кошуљу, са тамнијим панталонама или сукњом, или прслук са лептир–машном или краватом. Ципеле су такође тамније.

Овакав начин одевања за јавни наступ одраз је поштовања манифестације на којој учествујете, као и саме публике. Како музика обухвата и део културе, овакво облачење можете назвати културним облачењем.

Бонтон јавног наступа[уреди]

На сваком наступу се треба примерно понашати. Ви сте на подијуму и музичари и глумци које не може да не буде брига за публику. Ви њима свирате, они вас слушају и гледају и анализирају. Они закључују и како свирате и како изгледате и какве им поруке шаљете. Ви сте на подијуму да бисте им нешто рекли. Публици се говори и покретом и ставом и погледом. Сваку вашу гримасу публика види и тумачи. Сваку вашу музичку поруку публика прима.

Савети за јавни наступ[уреди]

1. Када вас најаве, одмереним и сигурним корацима крените на подијум, ма како се у души осећали. Запамтите, публика цени одважне и храбре извођаче.
2. Поклоните се уз благи смешак. Клањање је знак захвалности публици. Кад се аплауз утиша, мирно пређите на штимовање кларинета. Када и то учините, мало се смирите, опустите се и усмерите пажњу на почетак дела које треба да одсвирате. На трен се подсетите важних напомена и темпа. Кад све ово учините, окрените се корепетитору и дискретно климните главом да сте спремни за почетак свирања и почните.
3. Док свирате, сасвим се удубите у дело. Подарите публици своју најбољу музику. Осетите да сваки ваш одсвирани тон и фраза прожимају целу салу. Нека ваша музика испуни сваки кутак сале. Публика ће то сигурно осетити и знаће да цени. Наградиће вас.
4. Нипошто не журите да што пре дођете до краја и ”побегнете” са подијума. Публика то несвесно протумачи: ”Овај је кукавица. Не свиђа нам се.”
5. Ако вам се деси да ”кикснете” или погрешите, нипошто не смете стати, већ мирно и без икаквих гримаса наставите свирати композицију. Једноставно ”пређите” преко грешке као да се ништа није десило и мирно наставите свирати. У противном, као да публици кажете: ”Видите како грешим.”
6. Често ученици, од велике треме, нису ни свесни колико гласно лупају ногом и да се гласније чују њихови откуцаји од тона кларинета.
7. Када сте на подијуму, не зверајте по сали да бисте, на пример, видели свога брата, мајку и сл. Ако имате паузу, а клавир свира, слушајте његову интерпретацију, јер она чини целину са оним што ви свирате. За то време клавир пратите и слухом и духом, јер у противном публици као да сте рекли: ”Ово не слушајте, ово није важно, само је моје музицирање важно.”

Анализа јавног наступа[уреди]

Ово је веома важан моменат у развоју музичара.

После сваког наступа треба са наставником кларинета извршити свеукупну анализу. Тада треба о свему попричати: о самом изласку на подијум, о протеклом свирању, о темпима, тону, интерпретацији, понашању на подијуму, клањању, изгледу, до самог одласка са подијума.

Веома је добро чути и мишљења других слушалаца и гледалаца. Све критике никада не узимајте као аргумент за разочарење, него као путоказ ка чему треба више пажње убудуће усмерити.

Схватите истинитост изреке: Човек се учи на грешкама.

Литература[уреди]

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Викимедија остава има још мултимедијалних фајлова везаних за: