Црна рупа - свемирска аждаја

Извор: Викикњиге
Иди на навигацију Иди на претрагу

“Не нагињите се кроз прозор - да не бисте упали у црну рупу!” - могло би да гласи шаљиво упозорење у близини загонетног небеског тела, за које смо до недавно мислили да је само производ маште теоријских физичара. Тек пошто је у центру наше галаксије откривена црна рупа поверовали смо у њено постојање.

А сад да покушамо да објаснимо шта је црна рупа и зашто се не

треба “нагињати” ка њој.

Свако из искуства зна да ће јабука испуштена из руке пасти на тло. Пад јабуке, као и других тела, изазван је дејством привлачне силе која влада између јабуке и Земље, тј. силом гравитације. Мада је она најслабија од три силе које владају у Природи, у случају масивних тела као што су звезде, галаксије и Свемир има најважнију улогу. Од гравитације зависи судбина сваког већег небеског тела, па и самог Свемира, који се једнога дана може скупити у тачку или продужити да се шири у недоглед.

Ако бисмо сада узели да јабука, уместо на Земљу, пада ка једној звезди огромне густине, рецимо - ка неутронској звезди, нашли бисмо да се, као под дејством неке супер моћне “крцкалице за орахе”, под утицајем гравитационих сила “дробе” молекули из којих је јабука сачињена. Они се дробе у атоме, а ови се даље ситне до атомских језгара и електрона.

Затим долази до “лома” језгара и стапања протона и електрона у “неутронску кашу”, због чега овакву звезду називамо неутронском звездом. И ето нас већ на путу ка црној рупи.

Замислимо сада да је маса звезде коју посматрамо више пута већа од масе Сунца. И да у њој у једном тренутку угасне “нуклеарна пећ”, тј. да престане процес сажимања водоникових језгара у тежа језгра при чему се ослобађа велика енергија.

Тада ће гравитациона сила да надвлада притисак који влада у средишту звезде и тако ће доћи до “колапса звезде”. Као у случају јабуке, сваки њен део, као нека мала јабука полетеће ка центру звезде. Настаће сажимање материје невиђених размера које це далеко превазићи лом материје при настанку неутронске звезде. Ни елементарне честице неће одолети дејству снажних гравитационих сила, које це целокупну материју звезде сабити у једну тачку!

Та тачка је нови небески објект - “црна рупа”.

Црна рупа је “увир” материје и енергије, космичко тело које гута све што јој приђе довољно близо, до њеног “хоризонта догађаја”. Све што буде привучено преко хоризонта догађаја незадрживо ће нестати у црној рупи за сва времена! Тако се она понаша као несита “свемирска аздаја”. У стању је да прогута све око себе.

Поред поменуте “аздаје” у центру наше галаксије, постоје и друге црне рупе. Једна од њих, која се налази у средишту галаксије НГЦ 3115, располаже фантастичном масом која је две милијарде пута већа од масе Сунца!

Црна рупа као да хоће да нас збуни својим својствима. Једна од последњих новости је да је она можда “пролаз” којим се може “проци” из нашег у неки други свемир! А то нам већ зауставља дах и присиљава нас да са највећом пажњом пратимо све што се о црној рупи сазнаје и пише, па макар нам и само читање о њој, без “нагинања кроз прозор”, дизало косу на глави.

Напомене[уреди]