Кувар:Кифлице мама дане

Извор: Викикњиге
Кифлице мама дане
Потребно је
1 свеж квасац, 2 дцл млаког млека, 2 дцл млаке воде, 2 дцл уља, 2 жуманца, 1 кашика сирћета, 2 кашичице соли, око 900 гр. брашна (пола меко пола оштро) 1 маргарин, 1 жуманце, по жељи сир и сусам.

Квасац растопити у млеку и води са 1 кашичицом шећера и 1 кашичицом брашна и оставити да крене. У посуди у којој ће се месити сипати уље, со, 1 кашику сиећета, 2 жуманца и надошли квасац. Све промешати и додати 500 гр. брашна одмах. Остатак по мало уз мешење док се не добије лепо мекше тесто које се не лепи за руке. Тесто поделити на 6 лоптица. Узети прву лоптицу и разваљати са оклагијом на танко. Преко ње узрендати маргарин. На њу ставити другу разваљану кору и преко ње настругати маргарина. На трећу кору не стављати маргарин. Тако урадити и са остале три коре. Треба да утрошите 3/4 маргарина.

Узети прве три коре. Утапкати прстима ивице и оклагијом развући у велики круг што тање. Добјени круг исећи на 16 троуглова и мотати кифлице. Тако урадити и са друге три коре. Кифлице можете филовати са сиром. Слагати у плех. Премазати сваку са умућеним жуманцетом и по жељи посути са сусамом. Оставити једно 20 мин да нарасту. Пећи на 200 степени.

Овај рецепт је изворно преузет из кувара Мирини рецепти уз дозволу.