Кувар:Карамел коцке

Извор: Викикњиге
Потребно је
3 цела јајета, шећера онолико колико су тешка јаја, брашна онолико колико су тешка 2 јајета, 4 кесице шлага или 500 гр. слатке павлаке, прах шећер 2-3 кашичице густина, пола литре млека, 150 гр. шећера и 4 жуманца за фил.

3 цела јајета умутити са шећером и додатри брашно. Добије се густа маса која се излије у добро подмазан и брашном посут плех. Пече се кратко у врелој пећници тек да порумени. Тако добијена кора је тврда и крта као кекс и мора одмах да се исече на 3 дела и извади из плеха јер када се охлади пуца.

Фил:

од пола литре млека одвадити 1 шољицу која се дода маси умућеној од 4 жуманца и 2-3 кашичице густина. Остатак млека се прелије преко 250 гр. ушпинованог шећера (као за карамел) и прокува. Затим се у карамел млеко дода маса за жуманцима и густином док се не скува као пудинг. Охлади се. Посебно се умути шлаг и зашећери по укусу. Прва кора се премаже са трећином карамела и трећином шлага. Тим редоследом још 2 пута се филује тако да шлаг буде последњи. Колач мора да стоји 24 часа па да се тек онда сече на коцке.

Овај рецепт је изворно преузет из кувара Мирини рецепти уз дозволу.