Викишколарац:Европа/Чешка Република

Извор: Викикњиге

Чешка Република је мала држава у центру Европе. Она се граничи са Немачком, Аустријом, Словачком и Пољском. Главни град је Праг (Prague). Oстали већи градови су Острава и Брно. Чешка Република је део Европе од 2004. Чешка валута је круна. Службени језик је чешки.

Становништво[уреди]

Чеси чине око 90 посто становништва земље. Хришћанство је главна религија у Чешкој Републици. Око 27 посто Чешке популације је Римокатоличка и других 59 посто тврде да немају религију уопште. Скоро сви људи у Чешкој Републици су писмени (могу да читају и пишу). Обавезно образовање је од 6 до 15 године. Многи ученици настављају даље своје школовање.

Историја[уреди]

Чешка Република је створена 1993. године, након што се Чехословачка поделила се на Чешку Републику и Словачку. Међутим, држава има дужу историју.Чешка није увек била исте величине које је данас. Током историје владало је више различитих краљева. Величина краљевства се мењала временом.

Чарлс Велики (1342-1378)[уреди]

Чарлсово право име било је Wenceslas IV, али га је променио. Он је имао добро образовање у Паризу и то му је помогло да буде мудар и добар краљ. Владао је в 36 година, а затим оставио наслеђе држави и граду Прагу. Чарлс је побољшао постојећу цркву Св. Вида и претворио у катедралу која је и дан данас, поред Праговог замка. Направио је први универзитет у Европи у Прагу и такође је конструисао Чарлсов Мост, који се и даље налази тамо. Чарлс је саградио и дворац Карлштајн, сакривен између два брда тако да га војске не могу пронаћи. Чарлс га је користио да сакрије сво своје благо. У центру главне куле држао је драгуље и државне списе. Иако је дворац нападнут, освајачи нису успели да украду благо зато што је било добро сакривено. Ни Шведски топови нису могли да заузму главну кулу. Касније у свом животу, 1355. године, Чарлс је постављен за цара Светог римског царства и Чешко краљевство је постало веома моћно, са Прагом као главним градом. Чарлс је умро 1378 године.

Грађански рат[уреди]

Након Чарлсове смрти, његов син, Wenceslas IV дошао је на трон. Међутим, он није био добар краљ и није слушао људе. Човек по имену Jan Hus оспорио је Католичку цркву и затражио њене промене, познате као протенстатизам. Међутим, он је ухапшен и спаљен на ломачи 1415. године. Када је Wenceslas IV умро од срчаног удара у 1419. години, присталице Jan Hus-а подигле су војску познату као Hussites. Wenceslas брат, Sigismund, подигао је сопствену војску да узврати ударац.

Знаменитости[уреди]

Постоји неколико центара туристичких активности. Историјски град Праг је највећа туристичка атракција одакле туристи посећују и друге делове земље. Праг је познат по својој прелепој архитектури. Већина других градова у земљи привлачи значајан број туриста, али су бањска места као што су Карлове Вари, Маријанске Лазне и Франтишкове Лазне посебно популарне дестинације за одмор. Друге популарне туристичке локације су бројни замкови, попут оних у Карлштајну, Конопишту и Чешком Крумлову. Далеко од градова, области као што су Чешки рај, Шумава и планине Крконоше привлаче такође посетиоце који траже активности на отвореном.

Географија[уреди]

Укупна површина Чешке је 78.864 км² (30.450 квадратних миља). Чешка има умерену, континенталну климу са топлим летима и хладним, облачним зимама, обично са снегом. Највише кише пада током лета. Температурна разлика између лета и зиме је релативно велика због географског положаја који нема излаз на море. Чак и унутар Чешке, температуре увелико варирају у зависности од надморске висине. Генерално, на већим надморским висинама температуре се смањују, а падавине повећавају. Други важан фактор је распоред планина. Највиша планина у Чешкој је Сњежка на 1.602 метара.