Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Словенија

Извор: Викикњиге
Застава

Словенија је мала држава у цетралној и јужној Европи. Граничи се са Италијом, Аустријом, Мађарском и Хрватском. Главни град је Љубљана. Остали велики градови су Марибор (на истоку) и Копар (на обали, уз италијанску границу). Словенија је део Европске уније од 2004 године и као валуту користи еуро.

Историја[уреди]

Мапа

Словенију насељавају људи око 200.000 година. Неандерталци, тип људи који су живели пре модерних људи, живели су у данашњој Словенији као и у осталим деловима Европе. Словенија је давно била део Римског царства, Аустроугарске, и касније краљевине Срба (касније преименоване у Југославију). Словенија је била најразвијенији део Југославије и многим Словенцима се није допало то што се велики део новца зарађеног у земљи слао у сиромашније регионе попут Босне и Црне Горе. Словенија је постала независна држава 1991. године након десетодневног рата са Војском Југославије и ушла у Европску унију 2004. Словенија је почела да користи евро као валуту 1. јануара 2000.

Географија[уреди]

Велики крш

Приобални региони имају медитеранску климу, а унутрашњост континенталну и алпску климу. Највиша планина у Словенији је Триглав (2.864м). Скоро пола Словеније је прекривено шумом, што чини Словенију за једну од најшумовитијих земаља у Европи. Подручје у близини обале и италијанског града Трста назива се Карст који се састоји од кречњачких стена, подземних пећина и река. У Словенији живи низ занимљивих животиња, укључујући медведа, козорога, шакала, вука, вепра и јелена. Олма је створење које живи само у словеначким пећинама и познато је као људска рибица. Земља је такође позната по липицанским коњима, посебно у селу Липица близу границе са Италијом. Становништво Популација земље је око 2.1 милиона, а већина људи која живи у Словенији говори словеначки као матерњи језик. Постоје значајне заједнице говорника италијанског и мађарског језика у близини граница са Мађарском и Италијом. Енглески и немачки се широко говоре, а многи старији Словенци знају српски, а често и руски. Словеначки језик говори се и на подручју Трста у Италији. Стопа писмености (број људи који знају да читају и пишу) у Словенији је око 100 одсто. Тренутни животни век становника Словеније је око 76 година. Традиционално, већина Словенаца су хришћани – углавном римокатолици, српски православци и протестанти. Ту је и велики број муслимана и мали број Јевреја.

Знаменитости[уреди]

Становништво Словеније расте брже од осталих европских земаља због имиграције, углавном из других земаља бивше Југославије.

Словенија је популарна дестинација за европске туристе, посебно оне из Немачке, Аустрије, Велике Британије и Италије. Главни град, Љубљана, познат је по својим музејима и ноћном животу, а његова централна локација у земљи чини га добром тачком доласка и поласка. Бледско језеро се сматра главном атракцијом у земљи и током летњих месеци може бити велика гужва. Пиран, на обали Медитерана и оближњи градови су популарни за спортове на води и венецијанску архитектуру. Пећине, укључујући Постојнску и Шкоцјанску пећину, привлаче туристе из целог света.

У Словенији постоји само једна светска баштина УНЕСЦО-а - Шкоцјанске јаме. Пећине се сматрају значајним јер су један од највећих подземних кањона на свету, због крашког пејзажа и приступачности за туристе.