Викишколарац:Европа/Пољска

Извор: Викикњиге

Пољска је била чланица многобројних савеза и унија све док није стекла независност 1918. године, након Првог светског рата, али је поново изгубила у Другом светском рату, окупирана од стране Немачке. Пољска је у Другом светском рату изгубила преко шест милиона становника. Пољска је велика држава у централној Европи. Граничи се са Немачком, Русијом, Литванијом, Белорусијом, Украјином, Словачком и Чешком. Главни град је Варшава. Валута Пољске је злот.

Историја[уреди]

Име Пољске долази од древног словенског племена Пољана што означавало скупину људи који су живели на пољима, односно у равницама. За годину оснивања Пољске се узима 966. година када је њен владар кнез Мјешко прихватио хришћанство савезника у Другом светском рату Пољска је постала социјалистичка република и припадала је Источном блоку под јаким утицајем СССР-а. Комунистичка власт у Пољској је срушена 1989. године а 2004. године је примљена у чланство Европске Уније.

Геогфрафија[уреди]

Пољска припада источној Европи и граничи се са Русијом, Литванијом , Белорусијом, Украјином, Словачком, Чешком и Немачком, док на северу излази на Балтичко море. Укупна површина Пољске је 312.679 km², што је чини 69. највећом државом на света и 9. највећом у Европи. У Пољској живи преко 38 милиона људи, по чему је 34. у свету и 8. у Европи. Дужина пољских граница износи 3.511 km од чега 440 km отпада на морску границу. Пољска има 70 врхова са преко 2.000 m надморске висине и сви они се налазе у планинама Татре. Највећа врх је Риси са висином од 2.499 метара. Најнижа тачка Пољске је на -2 метра надморске висине. Најдуже реке Пољске су Висла (1.047 km), гранична река Одра (854 km), Варта (808 km) и Буг (772 km) која чини источну границу Земље.

Пољска има више од 10.000 језера и једна је од држава која има највише језера на свету. У Европи, само Финска има вежу густину језера. Шуме покривају око 30% територије док је више од пола територије засејано пољопривредним културама. Преко 1% укупне површине (3.145 km²) отпада на 23 национална парка и по овоме је Пољска прва у Европи. Лета су умерено топла а зиме су хладне. Падавина има током читаве године, при чему су на истоку зиме сушније од лета.

Становништво[уреди]

У Пољској живи 38.533.789 становника по подацима из 2012. године. Око 65% људи живи у градовима, од тога 42 града имају више од сто хиљада становника, а 6 градова више од петсто хиљада. Пољску је некада сачињавао велики број народа, култура и вера. Други светски рат и помак на запад утицали су и на становништво тако да данас Пољаци чине 98% становника, а главне мањине су Немци, Украјинци и Белоруси. Пољаци спадају у словенске народе, говоре пољским језиком који има више дијалеката. Пољски језик је званичан језик иако је по закону омогућено коришћење матерњег језика свим националним мањинама. У Пољској чак 97,8% становника говори пољски језик док су најзаступљенији језици мањина немачки, украјински, белоруски, ромски и руски. Највећи градови су Варшава који је и главни град, Краков, Лођ, Вроцлав, Познањ, Гдањск.


Знаменитости[уреди]

Пољска је невероватна земља са изузетно богатом историјом и јединственим природним лепотама. Пољски званичници су врло свесни своје културне баштине, па су самим тим сви историјски споменици обнављани правовремено и под заштитом су државе.

Градови[уреди]

Историја и разноликост пољских градова, њихова архитектура и културна баштина су понос Пољске. Са једне стране су Варшава или Краков који се толико поносе својом историјом, затим Вроцлав који је историјска престоница Шлезије и кроз њу протиче пет река (Одра и њених пет притока). Гдањск је најзначајнија пољска лука на Балтичком мору, Познањ је један од најстаријих градова земље, Лођ је један од главних културних центара, Шчећин се може похвалити резерватом птица у долини Одре, а Лублин красе бројне знаменитости.

Светска баштина[уреди]

Пољска се може похвалити са 15 локалитета на Листи светске баштине УНЕСЦО-а. Међу најпопуларнијим је Стари град Краков, а у његовој близини су рудник соли Величка и некадашњи нацистички логор Аушвиц-Биркенау затим Бјаловјешку шуму, историјски центар Варшаве, замак Малборк и дрвене цркве карпатске регије.

Фестивали и празници[уреди]

У време Божића и Ускрса Варшава и Краков су прелепо украшени, а концерти и представе доприносе празничној атмосфери. Празници као што су Њианки и дављење Моране су веома упечатљиви и представљају реликт прехришћанске паганске традиције.

Музичко наслеђе[уреди]

Најпознатији пољски композитор је Шопен, чија статуа краси варшавски Лазиенки Парк (једну од највећих градских атракција), у коме се често одржавају концерти његове музике. Пољска музичка сцена је и данас веома богата и шаренолика, од великих имена џеза до средњовековне и класичне музике. У парковима и на трговима се редовно одржавају концерти током лета, док су зими актуелни црквени концерти и опера.

Природне лепоте[уреди]

Нетакнута природа пољске унутрашњости, приобаља на северу и планина на југу као и  многобројна језера представлљају природно благо Пољске.

Замкови[уреди]

У Пољској се налази велики број замкова из разних историјских периода. Неки од њих су у рушевинама и о њиховој слави сведоче само остаци некадашњих зидова, док су неки у потпуности очувани или рестаурирани. Међу популарним атракцијама су Краљевски замак у Варшави, Вавел у Кракову и замак Малборк који се налази у истоименом граду и који представља највећи замак на свету (по површини земље коју заузима).

Поред ових знаменитости у Пољској се налазе многобројни манастири, цркве, музеји и национални паркови.