Викишколарац:Европа/Ирска

Извор: Викикњиге
Застава

Ирска је острво у северном Атлантику и друго је по величини међу Британским острвима. Дели копнену границу са Великом Британијом (Северна Ирска). Главни град Ирске је Даблин (Dublin). Други већи градови су Корк (Cork) и Лимерик (Limerick). Острво је подељено између Републике Ирске и Северне Ирске која је део Уједињењог Краљевства.

Историја[уреди]

Ирска је имала богату историју од праисторије до данас. Први људи су стигли у Ирску пре више од 10.000 година, и живели су у ловачко-сакупљачким друштвима. Касније, пре око 3000 година, Келти су почели да пристижу у Ирску. Данашњи Ирци делом воде порекло од Келта. Због ирског језика и порекла Келта, Ирска је једна од келтских нација заједно са Шкотском, Велсом, Острвом Мен, Корнволом и Бретањом. Ирску су такође много пута нападали Викинзи. Викинзи су касније почели да се насељавају на многим местима. Неки од њихових познатијих градова били су Даблин, Виклоу, Вотерфорд, Вексфорд и Лимерик. У каснијим временима Ирску су напали Нормани, а затим Британци, који су владали до 20. века. Главни догађаји у ирској историји, укључујући ирску глад 1846-1851 и Ускршњи устанак 1916, десили су се током овог периода. Током 19. и раног 20. века велики број људи емигрирао је из Ирске, углавном у САД, али и у Аустралију, Канаду и Велику Британију. Република Ирска је коначно стекла независност у децембру 1922. Земља се придружила Европској унији 1973. (у исто време када и Уједињено Краљевство и Данска). Откако је Ирска постала независна, било је несугласица и насиља око Северне Ирске. Северна Ирска остаје део УК и многи Ирци са обе стране границе верују да треба да постоји уједињена Ирска. Од 1970-их било је терористичких напада, пуцњаве и насиља у Северној Ирској, Ирској, Великој Британији и другим земљама. Данас су оба дела Ирске углавном мирна.

Географија[уреди]

Ирска је једино место на свету (осим Шкотске) где има мочвара. ЕУ је поставила законе који чувају мочваре јер је потребно око 5.000 година да се мочвара развије, а изузетно су ретке. Ирска је подељена на четири провинције; Манстер у јужној Ирској има најплоднију земљу и познат је по свом рагби тиму; Леинстер где су Британци имали највећу контролу у 18. и 19. веку; Цоннаугхт, најмање плодна земља у земљи, а најруралнија, и коначно Улстер на северу Ирске, чији је већина и даље део Уједињеног Краљевства. Ове четири провинције су подељене на округе, округи су већи у Минстеру и Конату, а мањи у Ленстеру и Алстеру. Укупно има 32 округа, од којих је шест и даље део Уједињеног Краљевства.

Становништво[уреди]

Становништво Републике Ирске је 4,6 милиона (још 1,5 милиона живи у Северној Ирској). Већина људи у Ирској говори енглески, али велика мањина говори и галски ирски.

Знаменитости[уреди]

Ирска је изузетно популарна међу туристима из целог света. Градови Даблин, Корк, Голвеј и Белфаст (у Северној Ирској) популарни су током целе године. У Републици Ирској постоје 2 УНЕСЦО-ве светске баштине - Скеллиг Мицхаел(Skelling Michael) на југозападу и Бру на Боjнне на североистоку. Поред тога, Џиновски насип у Северној Ирској је такође део светске баштине.