Викишколарац:Европа/Велика Британија

Извор: Викикњиге

Велика Британија је западноевропска држава чланица НАТО пакта и бивша чланица Европске уније. Заједно са Северном Ирском назива се Уједињено Краљевство. У Британији се користи фунта као средство плаћања. Застава Белике Британије састоји се из три боје: црвене, беле и плаве. Главни град је Лондон.

Историја[уреди]

Велика Британија има јако богату историју. Током прошлости била је велика колонијална сила и мењала је своје границе, а највећу површину имала је око 1920. године, и то 35.500.000 км2. Британска империја је због тога добила назив ,,Земља незалазећег сунца“, јер је имала делове земље на сваком континенту. Велика Британија је учествовала у Првом и Другом светском рату. У оба рата била је на страни савезника и победила. Велику Британију су основали Англи и Саси у 9. веку. Током средњег века држава је ширила границе и ратовала. Неки од најпознатијих ратова су били ,,Стогодишњи рат“ против Француске, у коме су изгубили и ,,Крсташки ратови“ (први, други, трећи и четврти у којима су заједно са осталим крсташима однели победу.

Географија[уреди]

Велика Британија је острвска држава повезана са Европом кроз Евротунел који пролази испод канала Ламанш. То је најдужи тунел у Европи, дужине 50км, од чега је 38км под водом. Британско и Ирско острво је врло старог палеозијског и мезозојског постанка. Узвишења су снижена и заобљена, а стене су изразито богате рудама, што је посебно позитивно утицало за време Прве индустријске револуције. Најдужа река у Великој Британији је река Северн која пролази кроз Енглеску и Велс. Клима је атлантска са доста кише равномерно распоређене током целе године.

Сановништво[уреди]

У Великој Британији живи 63.181.775 становника, а просечна густина насељености је 244,6 становника на км2. Постоје и регионалне разлике, па је густина насељености у Енглеској пет пута већа него у Шкотској. Већину становништва чине Енглези (80%),затим Шкоти (10%), Ирци (4%), Велшани (2%) и људи друге националности (4%). Током историје, до Другог светског рата, из Велике Британије исељавао се велики број људи, па је то допринело ширењу енглеског језика. Енглески језик говоре стотине милиона људи. У САД, Канади, Индији и Аустралији, енглески је службени језик.

Знаменитости[уреди]

Велика Британија има много знаменитости. Неке од њих су забавни парк ,,London eye“, покретни мост ,,Tower Bridge“, ,,Big Ben“. Велика Британија је добра и у спортовима. У фудбалу, неки од најпознатијих клубова су из Велике Британије: Ливерпул, Манчестер Сити, Арсенал, Манчестер Јунајтед, Челси, Вест Хем, Лестер Сити, Тотенхем, Евертон, Њукасл. За Британску Премијер лигу се такође говори да је најјача лига на свету. За Светска и Европска првенства имају посебне репрезентације: Велс, Енглеска, Шкотска и Ирска. Британци воле и друге спортове. У Британији постоје и два национална спорта. То су крикет и поло. Они су популарни у Британији али нису у остатку света.

Такође једна од највећих знаменитости је Краљевска породица, династија Виндзор. Краљевска породица Виндзор је на престолу од 1901. године. Први владар је био Краљ Едвард VIII. Он је владао од 1901. па до 1910. Његов син је Краљ Џорџ V, он је владао од 1910. до 1936. Следећи владар био је један од његова два сина, Краљ Едвард VIII, он је владао од 20. јануара 1936 па до 11. децембра 1936. Следећи владар био је други син Краља Џорџа V, Краљ Џорџ VI, он је владао од 1936. до 1952. године. Њега је наследила садашња Британска краљица, Елизабета II. Двор династије Виндзор зове се исто као и династија. Двор Виндзор саграђен је у 11. веку. Саградио га је нормански владар Вилијам I Освајач и то је највећи стално насељен замак на свету. Има површину од 45.000 м2.