Пређи на садржај

Аутокед/Цртање круга ("Circle")

Извор: Викикњиге

Circle[уреди]

Команда Circle се користи када нам је потребно нацртати кружницу или њој сродне елементе. У оквиру ове опције имамо 6 могућности израде кружнице:

  • Center, Radius
  • Center, Diametar
  • 2 Points
  • 3 Points
  • Tan, Tan, Radius
  • Tan, Tan, Tan

Покретање Команде[уреди]

Опција Circle може да се активира на два начина:

  1. Куцањем у командној линији Circle
  2. Може се покренути и преко Home панела који се налази у горњем левом углу.

Kоришћење[уреди]

Опција Center( Radius) нам захтева да прво унесемо тачке нашег будућег центра кружнице, а потом и величину полупречника. Овај начин цртања кружнице је подразумеван (default) у случају да се команда Circle покреће куцањем преко тастатуре.

Опција Center (Diametar) је слична претходној опцији Center( Radius) , осим што се као други параметар користи пречник круга (Diameter).

Опција 2 Points служи за цртање кружнице чији су положај и величина одређени тачкама које се налазе на њеном пречнику.

Опција 3 Points служи за цртање кружнице која лежи на три тачке, користи се за цртање кружнице која описује троугао или неки други правилан полигон. Потребно је само означити жељене тачке и кружница ће нам се исцртати на означеном месту.

Опција Tan, Tan, Radius служи за цртање кружнице која је одређена са две линије(или криве) на којима ће будућа кружница имати тангету и задати полупречник . Прво одредимо елементе за тангенту, а затим уносимо или покажемо величину полупречника кружнице.

Опција Tan, Tan, Tan служи за цртање кружнице која је дефинисана са три тангенцијална елемента. Ово је ефикасан начин да се упише кружница. Показивањем три тангенцијалне странице исцртаћемо прецизно кружницу.[1]

Спољашње везе

Reference[уреди]