Пређи на садржај

Аутокед/Заобљавање ивица ("Fillet")

Извор: Викикњиге

Аутокед/Заобљавање ивица ("Fillet")[уреди]

Помоћу ове команде можемо повезати два елемента и на тај начин елемент који их повезује исцрта у облику лука задатог полупречника. Сам поступак заобљавања ивица, ради се тако што се најпре одаберу два елемента, где треба да се изврши спајање, односно заобљавање ивица. Заобљавање се може вршити луковима, круговима, елипсама, линијама, полилинијама, правама, итд.За лакшу контролу ове опције у аутокеду, могу се користити следеће опције:

  • Radius
  • Trim
  • Polyline


[1]

Radius[уреди]

Ова опција се налази у оквиру команде Filet. Приликом покретања поменуте команде (Filet), у конадној линији се приказује податак о подешеном полупречнику. Притиском на тастер R може се одредити нова вредност полупречника. Притиском на ENTER потврђујемо нови полупречник и затим се одаберу линију линије где ће се ова команда применити. При одабиру ове команде и задавању полупречника треба водити рачуна да линије на којима желимо да извршимо команду буду веће од радијуса, ако се не задовољи тај услов команду није могуће извршити.

Trim[уреди]

Приликом коришћења команде Filet, може доћи до тога, да неке линије морају да се подуже или скрате, како би се ова команда испунилa, oпција Trim нам то омогућава, и бирањем ове опције она то изврши аутоматкси. Ова опција омогућава да се линије продуже или скрате, да би се повезале луком одређене величине. Притиском на тастер Т може се изабрати промена Trim.

Polyline[уреди]

Polyline је једна од опција која се може користити за забљавање углова сложених елемената попут полилиније. Притиском тастера P у командној линији, AtoCAD омогућава избор елемената и може се извршити заобљавање свих углова одjедном. [2]


Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]