Пређи на садржај

Програмерска логика

Извор: Викикњиге

Шта је програмерска логика?[уреди]

Програмерска логика је начин на који се може створити било какав програм коришћењем кода и математичког размишљања. Један од предуслова за доброг програмера јесте да је добар познавалац програмерске логике.

Да ли је могуће створити програм и без коришћења програмерске логике?[уреди]

Без коришћења програмерске логике моћи ћете да створите програме само преписивањем већ готовог кода. Ако се деси нека грешка у пројекту, нећете моћи да је уклоните, јер немате појма ни о чему се у коду ради. Програмерска логика вам помаже да у својој глави замислите како би програм требао да изгледа. За ово вам је потребно солидно познавање дискретне математике.

Дискретна математика[уреди]

Дискретна математика или децизијска математика представља грану математике која је супротна континуалној математици у којој је скуп природних бројева представљен као бесконачан. Дискретна математика је блиско повезана са математичком логиком, која чини везу између филозофије и математике, а творцем ове науке сматра се и Џорџ Бул, по коме је име добила Булова алгебра.

Булова алгебра садржи И, ИЛИ и НЕ и представља један од елемената рада са скуповима. Булова алгебра се користи и у програмирању. Зато се каже да је Џорџ Бул оставио један од значајних елемената за информатику.