Кувар:Штрукле

Извор: Викикњиге
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Загорски штрукли
За тесто
300 гр. брашна, 1 јаје, кашика уља, 2 кашике белог вина, кашичица соли. Мало млаке воде.
За надев
250 гр. сира, 50 гр. путера, 1 јаје, 2 кашике киселе павлаке.
За прелив
око 100 гр. растопљеног путера и 1,5 чаша киселе павлаке.

Са мало млаке воде од свих састојака замесити тесто и развући 2 коре дебљине пола прста. Обе намазати са растопљеним путером (50 гр) и премазати надевом од сира, јаја и павлаке. Увити коре у ролне и сећи тупом страном ножа на комаде дужине 5 цм. Спуштати у кипућу слану воду и кувати 8-10 мин док се не подигну на површину. Вадити их решеткастом кашиком и ређати у путером подмазану посуду за печење. Прелити истопљеним путером и киселом павлаком.

Ако вам је остало мало надева премажите их и са њим. Пећи око 20-30 мин на 200 степени.

Штрукле од сира[уреди]

500 гр. брашна, 1 јаје, пола дцл. уља, 1 кашичица соли.

Надев
500 гр. сира, 5 јаја, 1 дцл. киселе павлаке. Со.
Прелив за куване штрукле
70 гр. путера и 100 гр. презли.
Прелив за печене штрукле
3 дцл. киселе павлаке и 1 жуманце.

Умесити тесто са мало воде. Потом га развити на танку површину.

Попрскати отопљеним маслацем и филовати са филом. Увити и сећи на комаде са тупом страном ножа. Пре тога ивицом длана као за карате поделити па онда ножем. Кувати у сланој води. Вадити и сложити у плех. Посути са отопљеним путером и павлаком са јајетом. Пећи. Ако хоћете само куване онда их скуване прелити са пропрженим на путеру мрвицама.

Загорски штрукли[уреди]

Замесити тесто од 500 гр оштрог брашна, мало соли и 1 дцл млаке воде док се не добије глатко тесто као за питу. Оставити тесто да се одмори 30 мин. Не премазивати уљем. У међувремену направити фил од 500- 600 гр свежег крављег сира и 2 јаја. Тесто развући преко столњака као за питу, одсећи дебеле крајеве, нафиловати преко целе јуфке сиром, попрскати отопљеним путером и смотати. На сваких 6 цм ударити руком као карате ударац да се тесто слепи, а затим на том месту расећи тупом страном ножа или ивицом тањира. Лопатицом убацивати штрукле у 2-3 литра посољене, вријуће воде и кувати 10-15 минута док испливају на површину. Вадити шупљом кашиком и прелити пропрженим презлама. То су куване. Ако хоћете печене, извадити и сложити у путером намазану посуду, прелити са мало растопљеног путера и 1 киселом павлаком са 1 јајетом.

Овај рецепт је изворно преузет из кувара Мирини рецепти уз дозволу.