Кувар:Кувани пиринач на јапански начин

Извор: Викикњиге
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Кувани пиринач на јапански начин
Falling white rice on a plate.jpg
Категорија:прилог
Време припреме:припрема:
Тежина припреме:Веома лака

На јапанском језику некувани пиринач се каже „о коме“, а кувани пиринач се назива „гохан“. Колико је кувани пиринач Јапанцима важан можете да схватите из чињенице да се на јапанском и реч оброк каже „гохан“, исто као кувани пиринач, вероватно зато што је оброк у Јапану, нарочито раније, када смо били веома сиромашни, увек био састављен од куваног пиринча и прилога који иду уз њега.

Савет: Пиринач је увек најукуснији кад је од нове бербе. Зато увек у продавници тражите пиринач који је са поља донет претходне јесени.

Начин припреме[уреди]

Ако немате специјални лонац за кување пиринча, који у Европи, иначе, у последње време може да се купи у неким кинеским продавницама, кувајте пиринач у обичној металној шерпи или лонцу.

Поступак је следећи: пиринач добро оперите у више вода (користите хладну воду), док вода не постане бистра, а онда га оставите у посуди за кување око тридесет минута. Налијте пиринач водом у истој размери (једна чајна шоља пиринча и иста шоља пуна воде сипа се у посуду за две до три особе) и посуду ставите на јаку ватру. Када проври, посуду повући са ватре, промешати и поклопљену посуду вратити на тиху ватру.

Кува се док вода потпуно не испари, или је пиринач не упије, што ћете сазнати повременим подизањем поклопца, мада се трудите да га не подижете сувише често, како би пиринач упио што више воде и тако постао мекши и укуснији. Када је пиринач куван, оставите га једно време поклопљеног, па га онда служите.

Кувани пиринач сервира се без соли или било каквих зачина и једе (уместо хлеба) са другим припремљеним јелима.

Савети[уреди]

Преостали кувани пиринач може да се касније употреби на више начина:

  • Кувани пиринач може да се подгреје у микроталасној рерни, или у керамичкој чинији, стављеној у шерпу са водом.
  • Од преосталог куваног пиринча истог или следећег дана могу да се праве различита јела, као што су пржени пиринач са месом и поврћем, пржени пиринач са рибом, замотуљци названи онигири и још много тога, што ћемо вам све објаснити касније.
  • Преостали кувани пиринач следећег дана можете да ставите у супу и да кувате кратко време, уз додатак мало меса и поврћа, па да једете када пиринач омекша.

Извори[уреди]

  • Инумару, Сецуко (2009) (на српском). Мој јапански кувар (1 ed.). Српско-јапанско друштво Београд-Токио. стр. 80. 978-86-87651-01-2.