Кувар:Кифлице од сала

Извор: Викикњиге
Потребно је
1 кг брашна, 500 гр. самлевеног сала, 4 жуманца, на врх ножа соли, 1 квасац, 2 кашике шећера, кора лимуна, 200 гр. млека, беланца, сецкани ораси, пекмез, прах шећер, ванил шећер, 2 кашике ракије или рума.

У млако млеко сипати 2 кашике шећера и мало брашна па у то размутити квасац и оставити да надође. У посуду за мешење сипати 4 жуманца, мало соли, стругану кору од лимуна, 2 кашике ракије или рума, измешати, сипати надошли квасац са млеком и постепено додавати брашно док се не замеси лепо глатко тесто мало мекше него за обичан хлеб. Добро израдите и развуците кору.

Добијену кору премазати са трећином сала па преколопити трећину коре са леве па са десне стране. Онда преклопите тесто од себе па према себи као коверат за писмо. Оставити да одстоји 15 минута па оклагијом развући кору. Поновити поступак други пут па поново одморити и тако трећи пут. Добијену кору развући у кору дебљине 1 цм и сећи на траке дуге 8 цм а широке 5 цм.

На сваку стављати по мало пекмеза од кајсија или шљива па преклопити ужом страном. Можете ако хоћете сваку кифлицу умочити у умућено беланце па у сецкане орахе и тако ређати у плех. Али и не мора. Печене уваљати у прах шећер помешан са ванил шећером.

Овај рецепт је изворно преузет из кувара Мирини рецепти уз дозволу.