Како написати биографију

Извор: Викикњиге

CV или биографија је документ који је данас обавезни део сваке пријаве за посао. Сврха CV-a, (Curriculum Vitae на латинском, Resume на енглеском) односно биографије јесте да Вас и Ваше образовање, односно стручне квалификације представи потенцијалном послодавцу. Овај документ треба да буде, пре свега, концизан и лепо структурисан и да Вас, наравно, представи у најбољем могућем светлу.

На интернету постоји мноштво водича који ће Вас, до најситнијих детаља, упутити у тајне писања CV-а за сваку конкретну ситуацију. Јединствени образац писања CV-а не постоји, но, ипак, из свег тог мноштва може се извести неколико смерница које Вам могу помоћи да лакше направите потребни документ.

CV који пишете приликом конкурисања за посао не би требало да буде дужи од једне А4 стране. Документ се пише словима Arial или Times New Roman, с тим што је у пошти Србије као званичан тип слова у употреби Times New Roman. Величина слова би требало да буде између 10 и 12, али никако преко 12 јер превелика слова остављају лош утисак. Прописана величина слова за документе овог типа у Пошти Србије је 12.

Уз CV се шаље и пропратно писмо, чак и ако није експлицитно назначено да је пропратно писмо потребно. Ово писмо има за циљ да упозна читаоца са Вашом биографијом, да упути на њене важне делове, а може садржати и нешто што нисте могли ставити у биографију због недостатка простора. У писму јасно назначите за који посао се пријављујете.

За слање пријава поштом, пронађите адекватне коверте А4 или евентуално А5 формата. Потрудите се да целокупни изглед пошиљке одаје изглед уредне и образоване особе. Сама биографија би, у складу са важећим општим правилима, требало да садржи следеће: личне податке, циљ биографије, образовање, награде и признања које поседујете, практично искуство, ваннаставне активности, стране језике, знање компјутера, хобије.

Лични подаци[уреди]

Овде треба навести име и презиме, датум и место рођења, адресу становања, е-маил, телефон и националност. Уколико имате две адресе или два телефона, наведите оба. Број свог мобилног телефона изоставите, oсим уколико то послодавац изричито није захтевао у огласу, односно, уколико немате ниједан други контакт телефон. У рубрици лични подаци наведите и свој брачни статус, односно децу, уколико их имате. Помените и родитеље и њихова занимања.

Уколико Ваша биографија привуче нечију пажњу, та особа ће пажљивије погледати Ваше личне податке. Важно је само да су они ту. Нарочито се немојте трудити да улепшавате текст различитим типовима слова, цртежима, анимацијама и слично. Једино морате обратити пажњу да име и презиме буде написано већим словима, како би читалац имао јасну слику чија је то биографија. Наслов „Биографија” требало би да стоји у горњем делу стране, међутим, ако немате простора можете га и изоставити, јер, уколико је биографија добро написана, биће јасно о чему се ради, па се то не мора наглашавати.

Циљ писања биографије[уреди]

Циљ треба да је концизно написан и да означи шта Ви желите од своје каријере, односно радног места, сходно врсти посла за који конкуришете. Може бити написан у једној или у неколико реченица. Писање циља може да буде прилично тешко, тако да саветујемо да мало више времена и пажње посветите управо овом делу CV-а.

Образовање[уреди]

Уколико сте завршили факултет, наведите академско звање, и када и где сте дипломирали. Просек оцена наведите само ако је репрезентативан

Награде[уреди]

Информације о наградама и признањима се уносе након информација о образовању. Можете их унети и у оквиру образовања али би то може да делује пренатрпано, али и непрегледно за особу која чита Вашу биографију. Такође можете навести стипендије, награде, конкурсе у иностранству на којима сте аплицирали током академског школовања. Овде не морате навести само назив, годину и место. Можете, у неколико речи, и описати оно што сматрате да је битно код ових награда, стипендија итд.

Практично искуство[уреди]

У оквиру практичног искуства наведите сва досадашња радна ангажовања. Немојте умањивати оно што сте радили, и немојте се стидети тога. Наведите где сте радили, када и колико. Које су биле Ваше одговорности и шта сте тамо научили. Покажите будућем послодавцу да сте особа која жели да учи и развија своје потенцијале у свим ситуацијама. Свеукупно гледано, ове информације треба да Вас представе као особу која има иницијативу и креативност. Не заборавите да треба да убедите читаоце Ваше биографије да сте баш Ви она права особа коју траже.

Остале активности[уреди]

Овде можете навести конференције и семинаре на којима сте учествовали, како у земљи, тако и у иностранству. Добро написан део са осталим активностима би требало да Вас представи као динамичну особу која преузима иницијативу и спремна је да се избори за добро своју позицију.

Страни језици[уреди]

Наведите све језике којима се служите, са назнаком колико добро познајете тај језик. Обавезно наведите, уколико имате, неку међународно признату диплому за страни језик.

Знање компјутера[уреди]

Напишите све што знате, укључујући познавање Интернета и едитовање текста. Није потребно да знате да програмирате у Ц ++ или у јави, осим ако не конкуришете за место програмера. Најбоље би било да наведете да ли се и колико служите основним Мицрософт апилкацијама из Оффице пакета – Wорд-ом, Еxцел-ом и Интернет-ом. То је минимум. Уколико не поседујете нека од ових знања одмах се посветите учењу, јер је ово минимум који тражи било која организација у иностранству, а све више и у нашој земљи.

Хобији[уреди]

Наведите их уколико вам је остало простора. Хоби и остала интересовања делују лепо у свакој биографији јер Вас представљају као особу која, уз рад, зна да усклади и забаву у свом животу. Није потребно да поседујете 20.000 поштанских маркица да бисте то означили као хоби. Можете навести и читање одређене литературе или бављење спортом (поготово ако сте остварили неке значајније резултате у том погледу). Уколико сте (не)пушач, и то помените. Настојте да сви Ваши подаци буду упаковани на једну страну А4 формата. Уколико се траже детаљи, или Ви сматрате да је то изузетно важно за посао који тражите, можете, изузетно, прећи и на другу страну. Ипак, препоручује се да CV не буде дужи од једне стране А4 формата. У овом кратком упутству наведени су само неки стандардни делови које би биографија требало да садржи. Њен садржај, ипак, зависи од оног који је пише, јер, наравно, можете додати оно што мислите да је потребно и креирати биографију према свом нахођењу. Желимо вам пуно среће.

Види још[уреди]