Водич за Пајтон 2.6/Увод

Извор: Викикњиге
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Идемо редом[уреди]

Па, раније нисте програмирали. Како пролазимо кроз овај водич, покучаћу да Вас научим како да програмирате. Овде је само један начин да научите да програмирате. Ви морате читати код и писати код (како се често назива програм). Показаћу Вам много кодова. Требало би да куцате кодове које ћу Вам показати да видите шта ће се десити. Играјте се са тим и правите промене. Најгора ствар која може да се деси је да не ради. Када куцам у коду биће формулисан овако:

##Пајтон је лако научити
print "Здраво!"

То је тако да би га било лакше разликовати од остатка текста. Ако ово читате на вебу, приметићете да је код у боји -- то је само да би се издвојио, и да би се различити делови кода разликовали један од другог. Код који ви куцате вероватно неће бити у боји, или ће боје бити другачије, али то неће утицати на код докле год га уносите на исти начин као што је овде штампано. Ако рачунар нешто одштампа то ће бити приказано овако:

Здраво!

(Имајте на уму да штампани текст иде на екран, и не укључује папир. Пре него што рачунар прикаже, излаз рачунарског програма биће одштампан на папиру.)

Ако пробате овај програм и имате синтаксну грешку, погледајте и проверите коју верзију Пајтона имате. Ако имате Пајтон 3.0, требало би да користитеВодич за Пајтон 3.0. Овај чланак је направљен за Пајтон 2.6

Често ће постојати мешавина текста који куцате (који је приказан болдирано) текст који програм штампа на екрану, који би изгледао овако:

Стани!
Ко иде тамо? Џош
Можете проћи, Џоше

(Нешто од овог водича није преведено у овај формат. Пошто је ово Вики, можете га пребацити када га нађете.)

Такође ћу вас упознати са терминологијом програмирања - на пример, да се програмирање често назива као кодирање. Ово Вам неће само помоћи да разумете о чему програмери причају, него ће Вам такође помоћи у процесу учења.

Сада, неке важније ствари. У одредби програма у Пајтону биће Вам потребан Пајтон софтвер. Ако већ немате Пајтон софтвер идите на http://www.python.org/download/ и узмите одговарајућу верзију за вашу платформу. Скините је, прочитајте инструкције и инсталирајте.

Инсталирање Пајтона[уреди]

За програмирање у Пајтону потребна Вам је Пајтон инсталација која ради и уредник текста. Пајтон долази са својим едитором IDLE, који је сасвим добар и потпуно довољан за почетак. Што сте више у програмирању, вероватно ћете се пребацити на неки други уредник као emacs, vi или други.

Страница за скидање Пајтона је http://www.python.org/download. Најновија верзија је 3.1, али било која Пајтон 2.x верзија од 2.2 ће радити за овај водич. Будите опрезни са предстојећим Python 3, иако, јер ће се неки велики детаљи променити и сломити примере овог водича. Верзија овог водича за Пајтон 3 је на Водич за Пајтон 3. Постоје разне различите инсталационе датотеке за различите компјутерске платформе доступне на сајту за скидање. Овде су неке специфичне инструкције за најчешће оперативне системе:

Linux, BSD и Unix корисници[уреди]

Ви сте вероватно срећни и Пајтон је већ инсталиран на вашој машини. Да бисте га тестирали куцајте python на командној линији. Ако видите нешто слично у наредном делу, спремни сте.

Ако треба да инсталирате Пајтон, само користите менаџер пакета оперативног система или идите у спремиште где су ваши пакети доступни и скините Пајтон. Алтернативно, можете саставити Пајтон од нуле након преузимања изворног кода. Ако узимате изворни код уверите се да сте саставили Tk проширење ако желите да користите IDLE.

Мак корисници[уреди]

Почевши од Mac OS X (Tiger), Пајтон шаље по обичају са оперативним системом, али можда ћете желети да ажурирате нову верзију (погледајте верзију почевши са python у командној линији терминала). Такође IDLE (Пајтон едитор) ће можда недостајати у стандардној инсталацији. Ако желите да деинсталирате Пајтон, погледајте Mac page on the Python download site.

Windows корисници[уреди]

Неки произвођачи рачунара инсталирају Пајтон. Да бисте проверили да ли га већ имате инсталираног, отворите командну линију (cmd у run менију) или MS-DOS и куцајте Пајтон. Ако каже "Лоша команда или име фајла" мораћете да инсталирате одговарајући Windows инсталатер (нормални, ако немате 64-битни AMD или Intel чип). Покрените инсталатера дуплим кликом и пратите процедуру. Пајтон за Биндоус се може скинути са официјалног сајта сајту

Интерактивни режим[уреди]

Идите у IDLE (познат као Пајтон GUI). Требало би да видите прозор који садржи овакав текст:

Пајтон 2.5.1 (r251:54863, 14 Јануар 2016, 08:51:08) [MSC v.1310 32 bit (Intel)] on win32
Куцајте "copyright", "credits" или "license()" за више информација.


  ****************************************************************
  Лични заштитни зид софтвера може упозорити на неактивне конекције 
  које IDLE чини са својим софтвером користећи овај унутрашњи 
  приступ рачунару. Ово повезивање није видљиво на било ком 
  спољашњем уређају и није податак није послат или примњен од интернета.
  ****************************************************************


IDLE 1.2.1   
>>>

>>> је Пајтонов начин да каже да сте у интерактивном моду. У интерактивном режиму оно што куцате одмах се покрене. Пробајте да куцате 1+1 тамо. Пајтон ће одговорити са 2. Интерактивни режим Вам дозвољава да тестирате и видите шта ће Пајтон урадити. Ако се икад осећате да треба да се играте са новим Пајтоновим изјавама, идите у интерактивни режим и испробајте.

Стварање и покретање програма[уреди]

Уђите у IDLE ако већ нисте. У менију на врху, изаберите File затим New Window. У новом прозору који се појави, куцајте следеће:

print "Здраво!"

Сада сачувајте програм: изаберите File из менија, затим Save. Сачувајте као "здраво.py" (можете га сачувати у фолдеру у ком год хоћете). Сада када је сачувано покрените га.

Затим покрените програм одласком у Run затим Run Module (или ако имате старију верзију IDLE-а користите Edit затим Run script). Ово ће отворити Здраво! на *Python Shell* прозору.

За детаљније упознавање са IDLE-ом, дужи водич са слике може се наћи на http://hkn.eecs.berkeley.edu/~dyoo/python/idle_intro/index.html

Покретање Пајтон програма на Unix-у[уреди]

Ако користите Unix (као што је Linux, Mac OSX, или BSD), ако направите програм извршен са chmod, морате као прву линију:

#!/usr/bin/env python2

можете покренути Пајтон програм као ./здраво.py било коју другу команду.

Napomena: У неким рачунарским окружењима, треба да напишете:

#!/usr/bin/env python

Пример за Соларис:

#!/usr/bin/python

Имена програмских фајлова[уреди]

Врло је важно да се држите неких правила у погледу имена фајлова Пајтон програма. У супротном неке ствари ће можда поћи неочекивано. Ово није толико битно за програм, али можете имати чудне проблеме ако их не пратите за имена модула (о модулима ће се говорити касније).

 1. Увек сачувајте програм са екстензијом .py. Не стављајте другу тачку негде у називу фајла.
 2. Само користите стандардне карактере за имена фајлова: слова, бројеве, црте (-) и доње црте (_).
 3. Размак (" ") не би требало да користите (нпр. користите уместо њега доње црте).
 4. Не користите ништа друго осим слова (посебно без бројева!) на почетку имена фајла.
 5. Не користите "не-енглеске" карактере (као ä, ö, ü, å or ß) у именима својих фајлова, или, још боље, не користите их уопште у програмирању.

Коришћење Пајтона из командне линије[уреди]

Ако не желите да користите Пајтон из командне линије, не морате, само користите IDLE. Да бисте ушли у интерактивни режим само укуцајте python без икаквих аргумената. Да покренете програм, створите га у уреднику текста (Emacs има добар Пајтон режим) и онда га покрените са python program_name.

Додатно, да користите Пајтон у Vim, можда желите да посетите Using vim as a Python IDE

Где пронаћи помоћ[уреди]

У неком делу своје Пајтон каријере вероватно ћете се заглавити и нећете знати како да решите проблем на коме би требало да радите. Овај водич покрива само основу Пајтон програмирања, али има много доступних даљих информација.

Пајтон документација[уреди]

Првенствено, Пајтон је веома добро документован. Можда ће чак бити копија ових докумената на вашем рачунару, што долази са Вашом Пајтон инсталацијом: * Главни Пајтон водич Гвида вон Росима је чесно добра почетна тачка за општа питања.

Пајтон заједница корисника[уреди]

Свуда је много других Пајтон корисника, и обично су спремни да Вам помогну. Овај веома активни корисник заједнице је углавном организован преко поштанских листи и новинских група:

Да се не би поново измислио точак и опет и опет разговарало о истим питањима, људи ће много ценити ако урадите веб истраживање за решења ваших проблема пре контактирања ових листи!

Шаблон:Водич за Пајтон 2.6/Navigation