Викишколарац:Европа/Шведска

Извор: Викикњиге

Шведска, званично Краљевина Шведска, је нордијска држава у северној Европи. Граничи се са Норвешком на западу и северу, са Финском на истоку, а повезана је са Данском на југозападу мостом-тунелом. Главни и највећи град је Стокхолм. Шведска има укупно 10,4 милиона становника, највећа je од нордијских земаља. Упркос високој географској ширини, Шведска често има топла континентална лета, јер се налази између северног Атлантика и Балтичког мора.

Застава

Историја[уреди]

Германски народи су насељавали Шведску од праисторије, у историји познати као Готи и Швеђани, чинећи морске народе познате као Нордијци. Независна шведска држава настала је почетком XII века. Након што је црна смрт средином XIV века убила око трећину скандинавског становништва, доминација Ханзе у северној Европи је угрозила Скандинавију економски и политички. То је довело до формирања Скандинавске Калмарске уније 1397. године, коју је Шведска напустила 1523. Када се Шведска укључила у Тридесетогодишњи рат на протестантској страни, почело је ширење њених територија и на крају је формирано Шведско царство које је постало једна од великих сила Европе до раног XVIII века. Шведске територије изван Скандинавског полуострва постепено су изгубљене током XVIII и XIX века, завршавајући анексијом данашње Финске од стране Русије 1809. Последњи рат у који је Шведска била директно укључена био је 1814. године када је Норвешка војно принуђена на унију, која се мирно распала 1905. Од тада је Шведска била у миру, одржавајући званичну политику неутралности у спољним пословима. Шведска је 2014. прославила 200 година мира, оборивши чак и швајцарски рекорд мира.

Локација Шведске

Географија[уреди]

Смештена у северној Европи, Шведска лежи западно од Балтичког мора и Ботничког залива, са дугачком обалом, и заузима источни део Скандинавског полуострва. На западу је скандинавски планински ланац (Скандерна), ланац који одваја Шведску од Норвешке. Финска се налази на североистоку. Поморске границе има са Данском, Немачком, Пољском, Русијом, Литванијом, Летонијом и Естонијом, а са Данском је повезана и мостом у Ересунду. Њена граница са Норвешком (дужине 1.619 км) је најдужа непрекидна граница у Европи. Шведска је 55. по величини држава на свету, пета по величини држава у Европи и највећа држава у северној Европи. Шведска има 25 покрајина заснованих на култури, географији и историји. Покрајине су обично груписане у три велике дела, северни Норланд, централни Свеланд и јужни Геталанд. Шведска такође има доста дугих река које дренирају језера. Северна и Централна Шведска имају неколико широких река познатих као Алвар, које обично протичу унутар скандинавских планина. Најдужа река је Кларалвен-Гота алв, која извире у Трøнделагу у централној Норвешкој, тече 1.160 километара пре него што уђе у море код Гетеборга. Већина Шведске има умерену климу, упркос њеној северној географској ширини, са углавном четири различита годишња доба и благим температурама током целе године. Зима је на крајњем југу обично слаба и манифестује се само кроз неке краће периоде са снегом и температурама испод нуле, а тамо јесен може прећи у пролеће, без изразитог периода зиме. Северни делови земље имају субарктичку климу, док централни делови имају влажну континенталну климу.

Становништво[уреди]

Укупан број становника Шведске у октобру 2020 је био 10.377.781. Просечна густина насељености је нешто преко 25 људи по км2. 87% становништва живи у урбаним срединама, које покривају 1,5% укупне површине земље. На југу је знатно већа насељеност него на северу. Главни град Стокхолм има становништво од око 950.000 људи. Други и трећи по величини град су Гетеборг и Малме. Велики Гетеборг броји нешто више од милион становника, а исто важи и за западни део Сканије, дуж Ересунда. Регион Ересунд, данско-шведски прекогранични регион око Ересунда, чији је Малме део, има 4 милиона становника. Изван већих градова, области са значајно већом густином насељености су: пољопривредни део Остерготланда, западна обала, област око језера Меларен и пољопривредна област око Упсале. Званични језик Шведске је шведски, северногермански језик, сродан и веома сличан данском и норвешком, али се разликује по изговору и правопису. Норвежани имају мало потешкоћа да разумеју шведски, а Данци га такође могу разумети, са нешто више потешкоћа од Норвежана. Исто важи и за стандардне говорнике шведског, којима је далеко лакше да разумеју норвешки него дански. Пре XI века, Швеђани су се придржавали нордијског паганизма, обожавајући богове Асира, са центром у храму у Упсали. Са христијанизацијом у XI веку, закони земље су се променили, забрањујући обожавање других божанстава до касног XIX века.

Знаменитости[уреди]

  • Готландс Раукар - Необичне стенске формације које се издвајају из кречњачке стене Готланда дуго су биле извор митова, историјске радозналости и природних лепота.
  • Кебнекаисе - Кебнекаисе је највиша планина у Шведској и налази се на 2096m. Планина је део скандинавских планина и необично је што има два врха. Јужни врх је прекривен глечером, који се, нажалост, због глобалног загревања топи, и смањује висину. Како се планина налази унутар поларног круга, најбоље време за посету је април када се снег слегне и постане стабилан, што ствара одличне услове за пењање и скијање.
  • Палата Дротнингхолм - Палата Дротнингхолм је резиденција шведске краљевске породице, која је изграђена на острву по имену Ловон. Никодемус Тесин, старији, дизајнирао је палату по налогу краљице Хедвиг Елеоноре, а изградња је почела почетком 1600-их.