Викишколарац:Европа/Швајцарска

Извор: Викикњиге

Швајцарска је мала држава у западној Европи. Граничи се са Немачком, Аустријом, Италијом, Француском и Лихтенштајном. Главни град је Берн. Остали велики градови су Женева и Цирих. Швајцарска није чланица Европске уније. Валута Швајцарске је швајцарски франак.

Становништво[уреди]

Становништво Швајцарске је нешто више од 8 милиона. Римокатолицизам је најраспрострањенија религија. Скоро 45 одсто становништва практикује римокатолицизам. Муслимани, православни хришћани и јудаизам су друге практиковане религије.


Швајцарска је вишејезична и има четири национална језика: немачки, француски, италијански и реторомански. Остали говорни језици су шпански, португалски и турски. Швајцарска има стопу писмености од скоро 100 одсто. Обавезно образовање је од 5 до 16 године.

Као и многе европске нације, Швајцарци су велики љубитељи фудбала, а национални тим има широку подршку. Многи Швајцарци такође прате хокеј на леду. Током последњих неколико година неколико швајцарских тенисера, попут Роџера Федерера и Мартине Хингис, вишеструко су били шампиони на гренд слем турнирима у појединачној конкуренцији. Један од најбољих клизача на свету је Швајцарац Стефан Ламбиел. Швајцарска је такође дом успешног једриличарског тима Алингија. Остали спортови у којима су Швајцарци били успешни укључују мачевање, кајак и кану на дивљим водама, хокеј на леду, одбојку на песку и скијање.

Знаменитости[уреди]

Већина  туриста посећују  Швајцарску да би  уживали  у лепим призорима и чистом алпском ваздуху, a поред тога  буду задивљени  и културним  благом које се крије у швајцарским градовима. Места као што су Цирих, Женева, Базел и Луцем посетиоцима нуде  врхунске музеје, развијену уметничку сцену, добро очуване старе  грађевине , укусну храну и све друге лепоте које нуде историски градови  .

Главна туристичка атракција у Швајцарској су Алпи. Туристичке туре за посетиоце нуде вожње кроз планине и поред  језера , a постоји и велики број планинских стаза, као и места за камповање. Скијање је зими омиљена активност не само туристима, већ и Швајцарцима. Најпознатији ски центри  су Гринделвалд (Grindelwald), Гстад(Gstaad), Цермат (Zermatt) и наравночувено светско зимовалиште – Сент Мориц  (St Moritz) где се окупља светски „џет-сет“.Историја[уреди]

Швајцарска има дугу историју неутралности — није била у рату од 1815. године. Седиште је многих међународних организација, укључујући Црвени крст и Светску трговинску организацију. 1920. Швајцарска је приступила Лиги народа, а 1963. Савету Европе. Швајцарска није нападнута ни у једном од светских ратова. Током Другог светског рата, Немци су планирали да нападну Швајцарску, али никада нису.

Географија[уреди]

Са површином од 41285 километара (15.940 квадратних миља), Швајцарска је релативно мала земља. Становништво обухвата око 8,4 милиона. Швајцарска је једна од најпланинскијих земаља Европе. Више од 70 одсто њене површине покривају Алпи. Највиша планина у Швајцарској је Монте Роса са 4.634 метра. Швајцарска се налази на граници највећих језера у Европи.

Клима[уреди]

Лета су обично топла и влажна повремено са периодичним падавинама, тако да су идеална за пашњаке и испашу. Зиме у планинама се смењују са сунцем и снегом, док су у нижим пределима зими облачније и магловитије.