Викишколарац:Европа/Холандија

Извор: Викикњиге

Холандија је мала држава у северозападној Европи. Граничи се са Немачком и Белгијом. Главни град је Амстердам (али је седиште владе у Хагу). Остали велики градови су Хаг, Ротердам, Утрехт и Ајндховен. Холандија је део Европске уније и користи евро као своју валуту.

Историја[уреди]

Модерна историја у Холандији почиње 1560-их. У то време се Холандија побунила против шпанске владавине. Предвођени Виљемом Оранским, такође званим Вилијам Тихи, прогласили су своју независност 1581. Холандија је била република, позната као Уједињене провинције или Холандска република. Вилијам је убијен 1584. Године 1609. Холандија склопила примирје Шпанијом, али је то трајало само дванаест година. Године 1621. поново је избио рат. Шпанци нису могли да освоје Холандију и били су приморани да признају независност Холандије 1648.У 1600-им годинама Холандија је достигла своје "златно доба". Створила је империју широм света. Холандска трговина је доминирала морима, а холандска култура је цветала. Холанђани су ратовали са Енглезима три пута током 1600-их и два пута су победили Енглезе. На несрећу Холанђана, Холандија је почела да слаби. Златно доба се завршило почетком 1700-их. Године 1795. напала их је и освојила Француска. Наполеон Бонапарта је успоставио републику која је радила шта год је желео, названу „Револуционарна Холандија“. Међутим, и даље је мислио да нема довољно контроле над Холанђанима. 1806. свог брата Луиса поставља за краља Холандије. Када је Луис почео да показује више интересовања за холандске интересе него за Наполеонове, Наполеон га је протерао и Холандију учинио делом Француске империје 1810. године.

Географија[уреди]

Холандија је ниска земља, без планина. Највиши врх је само 322 метра. Многе реке завршавају у Холандији, једна од њих је Рајна. Да није било насипа, скоро једна трећина земље била би под водом. Холандија има умерену приморску климу, са хладним летима и благим зимама. Холандија има 20 националних паркова и стотине других резервата природе који укључују језера, дине, шуме и друга станишта.

Знаменитости[уреди]

Холандија је један од највећих туристичких центара на свету са 10 милиона посетилаца сваке године. Највише туриста је из Немачке и Велике Британије. Туристи долазе због уметничких и културних атракција, као и градског живота у Амстердаму.