Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Финска

Извор: Викикњиге
Maпа
Застава

Финска је држава на североистоку Европе. Дели границе са Русијом, Норвешком, и Шведском. Главни град је Хелсинки. Други већи градови у Финској су Тампере и Турку. Финска је члан Европске Уније од 1995. Kористи евро као своју валуту.

Историја[уреди]

Подручије које је данас Финска је било насељено око 8500 година п.н.е. током каменог доба. Насељеници су дошли са места данашње Естоније и Русије. Шведска је завладала Финском у 13. веку. Шведски је постао главни језик угледних људи и коришћен је у образовању. Финска глад (1866-1868) убила је 15 посто популације, чинећи је последњом и једном од најгорих глади у Европској историји. 17. септембра 1809. Финска постаје део Русије. 6 децембра 1917. проглашава независност. током Другог светског рата. Финска се два пута сукобила са Совјетском Унијом и изгубила велике делове територије. Током следећих 40 година Финска постаје неутрална и успоставља трговину робе са Совјетском Унијом и западним државама. Финска је ушла у Европску Унију 1995.

Географија[уреди]

Подручје Финске се простире на 338,424 км2. Има преко 187,000 језера и 179,000 острва. Језеро Saimaa је пето највеће језеро у Европи. Већину Финске чине равнице са понеким брдима. Највећа планина Финске је планина Halti на 1234 метара надморске висине и налази се на крајњем северу. Око 74 посто површине Финске прекривају шуме шсто чини Финску најшуматију државу Европске Уније. Животињски свет чине медведи, вукови, рисови и Арктичке лисице. Лета у Финској су дугачка и пријатна, а зиме кратке и хладне. Током лета, обданица може трајати чак и 19 сати на крајњем југу, а на крајњем северу и до 24 сата дневно. Током зиме, сунце не излази преко хоризонта 51 дан на подручју северних делова државе.

Становништво[уреди]

У Финској станује око 5,400,000 становника. Већина популације у Финској су Финци, око 93 посто популације. Једна од великих етничких група чине Швеђани. Национални језици су фински и шведски. Већина њуди су хришћанске вере. Евангелистичка лутеранска црква Финске је национална црква, и више од 85 посто популације је члан цркве. Школовање у Финској је бесплатно и обавезно од 7 до 16 година. Финско школовање је на светском нивоу сматрано једним од најбољих. Финска је такође позната по технолошким и иновативним компанијама као што су Nokia телефони и Angry Birds серија видео игрица. Скоро цела Финска популација је писмена.

Знамености[уреди]

С обзиром да је Финска велика држава са мало људи, има мноштво великих националних паркова. Туристе највише привлачи главни град Хелсинки, језера, шумаме, као и северна област по имену Lapland. Финска има 7 локалитета Светске баштине укључујући Суоменлину, острвску тврђаву на обали Хелсинкија. Суоменлина је популарна међу туристима и становништвом током целе године.