Викишколарац:Европа/Турска

Извор: Викикњиге
Застава

Турска је велика држава у југо - источној Европи и западној Азији. Граничи се са Грчком, Бугарском, Грузијом, Јерменијом, Азербејџаном, Ираком, Ираном и Сиријом. Главни град је Анкара. Остали велики градови су Истанбул и Измир. Турска није чланица Европске Уније али жели да постане у будућности. Валута је турска лира.

Историја[уреди]

Мапа

Турска има веома дугу историју. Окупирали су је Тројанци, Грци, Лидијци, Римљани, Византинци, Селџуци, Османлије. Пре 1923. Турска је контролисала земље широм југоисточне Европе, југозападне Азије и северне Африке као Отоманско царство. Данас постоји преко 50 земаља у Европи, Азији и Африци које су некада биле део Отоманског царства. Турска је изгубила своје царство и постала независна држава 1923. Од Другог светског рата Турска је била блиски савезник већине европских земаља и САД. Данас је земља прилично просперитетна, има добре односе са својим суседима и нада се да ће постати део Европске уније у наредних неколико година.

Географија[уреди]

Истанбул

Азијска Турска (сачињена углавном од Анадолије), која обухвата 97% земље, одвојена је од европске Турске Босфором, Мраморним морем и Дарданелима (који заједно чине водену везу између Црног мора и Медитерана). Европска Турска (источна Тракија или Румелија на Балканском полуострву) обухвата 3% земље. Територија Турске је дугачка више од 1.600 километара (1.000 миља) и широка 800 км (500 миља), отприлике правоугаоног облика. Подручје Турске, укључујући језера, заузима 783.562 квадратна километра (300.948 квадратних миља), од чега је 755.688 квадратних километара (291.773 квадратних миља) у југозападној Азији и 23.764 квадратна километра (9.174 квадратних миља) у Европи. Подручје Турске чини је 37. по величини земљом на свету, и отприлике је величине метрополитанске Француске и Уједињеног Краљевства заједно. Турска је окружена морима са три стране: Егејским морем на западу, Црним морем на северу и Средоземним морем на југу. Турска такође садржи Мраморно море на северозападу. Европски део Турске, на северозападу, је Источна Тракија и чини границу Турске са Грчком и Бугарском. Азијски део земље, Анадолија (који се назива и Мала Азија), састоји се од високе централне висоравни са уским обалним равницама, између Кероглуа и планинског ланца Источно-Црно море на северу и планина Таурус на југу. Источна Турска има више планински пејзаж и дом је извора река као што су Еуфрат, Тигар и Арас, а садржи језеро Ван и планину Арарат, највишу тачку Турске на 5.165 метара (16.946 стопа). Турска је географски подељена на седам региона: Мраморно, Егејско, Црно море, Централну Анадолију, Источну Анадолију, Југоисточну Анадолију и Медитеран. Неравни северноанадолски терен који се протеже дуж Црног мора подсећа на дугачак, уски појас. Овај регион чини отприлике једну шестину укупне површине Турске. Као општи тренд, унутрашња анадолска висораван постаје све храпавија како напредује ка истоку. Земљотреси су чести и повремено јаки јер је већина планина настала вулканском активношћу. Турска има хладне, снежне зиме и топла, сува лета.

Становништво[уреди]

Становништво Турске обухвата нешто више од 84 милиона. Трећа је по величини европска држава (после Русије и Немачке). Већина становништва говори турски, који је национални језик Турске. Ислам је главна религија која се практикује у Турској, где је номинално 99% турског становништва муслимани. Око 90 одсто становништва живи у азијском делу Турске, а око 10 одсто у европском делу. Најпопуларнији спорт у Турској је фудбал. Популарни су и други спортови попут кошарке и одбојке. Сурфовање, сноуборд, скејтборд, параглајдинг и други екстремни спортови постају све популарнији сваке године. Још један велики спорт у којем су Турци били међународно успешни је дизање тегова. Турски дизачи тегова, и мушки и женски, оборили су бројне светске рекорде и освојили неколико титула европских, светских и олимпијских шампиона.

Знаменитости[уреди]

Истанбул је главни туристички град у земљи и познат је по мешавини европске и азијске културе, архитектуре и начина живота. Турску сваке године посети око 29 милиона туриста. Осим Истанбула, међу туристима су популарна бањска, планинарска и приморска одмаралишта. Туристи у Турску долазе из великог броја земаља укључујући Уједињено Краљевство, Немачку, Русију, Иран и Јапан. У Турској постоји 15 УНЕСКО-вих локација светске баштине које укључују историјске области Истанбула, древни град Троју и Велику џамију и болницу Дивриги на истоку земље.