Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Северна Македонија

Извор: Викикњиге

Северна Македонија је држава која се налази  у југоисточној Европи у средишњем делу Балканског полуострва. Има 2 милиона становника. Граничи се са Србијом на северу , Грчком на југу, Бугарском на истоку и са Албанијом на западу. Главни и највећи град Северне Македоније је Скопље, независност државе је проглашена  8. септембра 1991. године . Држава је службено призната 8. априла 1993. године. Валута је  Македонски денар. Први председник Северне Македоније (1945-1946) био је Методије Андов Ченто,а садашнји председник је Стево Пендаровски који је постао председник 2019. године на изборима за председника.

Застава Северне Македоније
Локација Северне Македоније у Европи
Археолошки музеј
Карта Северне Македоније
Црква Светог Јована у Охриду
Александар Македонски, статуа у Скопљу
Музеј македонске борбе

Историја[уреди]

У старом веку највећи део територије Северне Македоније налазио се у саставу краљевине Паоније. Антички Македонци су били стари балкански народ, говорили су један веома непознат језик . Њихов први значајни владар био је Филип II Македонски. Године 336. п.н.е. Филип II Македонски  је покорио горњу Македонију, јужну Паонију и старогрчке полисе.Његов син је приклјучио  остатак региона својој држави и стигао је до севера на Дунаву ,звао се Александар Велики. Његова империа је полазила од Дунава и Јонског мора па до Египта и Индије.Умро је 323. године п.н.е и тада се држава распала на три дела због сукоба. Македонијом је завладала династија Антипатрида али то није дуго потрајало.настала су 3 Макеонска рата (215 п.н.е.-168 п.н.е.) , до рата је дошло због савезништва Македонске државе и Картагине и због продора римске државе. Филип  V је окупирао југ  Грчке али се повукао јер су се грчки полиси и римљан удружили, када је владао син Филипа V римљанини су ушли са југа и победили су у бици код Пидне.После тога Македонска држава је пала под власт Римљана,а Персеј V је постао роб у Риму. После Римског царства 395. године Македонија је постала део Источног римског царства.

У 6. веку Јужни Словени су се населили на територију где је данас Северна Македонија ,били су у савезу са Аварима и Прабугарима. У време владавине Констанса II велики број северномакедонских Словена био је зароблјен и одведен у Малу Азију. Део Македоније је 837. Постао део Првог бугарског царства, у 10. веку у Северној Македонији појавило се богумилско ученје и проширило се по целој Европи. Крајем  13. Века Северна Македонија је постала део српске краљевине . Скопље је 1346. постало прстоница Душановог царства ,облашћу Македоније управљали су браћа Вукашин и Угљеша Мрњачевић,који су покушали да зауставе Турке у Маричкој бици 1371 али су поражени.

За време Турске владаине Скопље и Битољ су били средишта два ејалата,Долина Бардараје после пстала део Северне Македоније , била је у саставу Османског царства док није почео први балкански рат,после кратког времена 1878. године  заузели су је Руси током руско-турског рата (1877-1878) . Пре почетка првог балканског рата Србија и Бугарска су се договориле да данашња територија Северне Македоније добије статус аутономије,а ако то не успе да буде подељена по линији Крива Паланка-Охрид,Бугари нису испунили договор да о деловању војске на Македонију,него су већи део војске усмерили у правцу Истанбула. Бугарска је бил оштећена при подели Македоније(Северне Македоније , па је започела други балкански рат. Србија, Грчка , Румунија и Турска победиле Бугарску у том рату Вардарска Македонија(Северна Македонија) је постала део Србије(1913-1915) Егејска Македонија је припала Грчкој; Пиринска Македонија Бугарској. После Арапског рата југословенски област Македоније су италијанска,маронетске,Велика Албанија и Краљевина Бугарска поделли.Бугари су заузели већи источни и средишњи део Вардарске Македоније,после рата. Вардарска Македонија више није била део Србије , већ се на том простору формирала Народна Република македонија. Међународно признање државе успорила је Грчка због имена нове државе и њених симбола, Уједињене нације су признале 1993. Нову државу под именом Бивша Југословенска Република Македонија. Грчка је идаље била незадовољна и 1994. године  је увела блокаду, а блокада је укинута 1995. када је Северна Македонија променила изглед своје заставе. Спор је решен када је Македонија променила име у Северна Македонија.

Географија[уреди]

Северна Македонија је држава која се налази на Балканском полуострву и има површину од 25.713km .Граничи се са Србијом на северу,на западу са Албанијом, на југу са Грчком и на истоку са Бугарском,окружује је високо-планински појас.у Северној Македонији је субмедитеранска клима .Одликују је сува и врућа лета,хладне и влажне зиме.имају добар квалитет воде,плодно земљиште и велики број сунчаних дана.Највиша температура је била 2007. Године и износила је 45,7 степени  целзијуса,а најнижа је била 1954. године и износила је -39,5 степени целзијуса. Најважније реке су :  Вардар, Треска ,Црна река ,Пчиња , Брегалница, Струмица и Црни Дрм.Најзначајнија језера су : Охридско, Преспанско и Дојранско. Национални паркови у Северној Македонији су: Маврово, Галичица, Пелистер. У Северној Македонији постоји 3.700 биљних врста, 350 врста маховине и 42 врста папрати. Животињски свет Северне Македоние укључује: јелене,вукове,медведе,лисице,веверице,дивље свиње и дивокозе. Може се пронаћи и рис на планинама у западном делу земље.

Култура[уреди]

У граду Охриду постоји музеј на отвореном и културна башта која је постојала и у праисторији , у Охриду је створен први свесловенски универзитет и њега је основао Св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски.Манастир Св. Јован Бигорски у Северној Македонији је један од најлепших манастира на Балкану.Године 1980. Охрид и Охридско језеро су проглашени за светску баштину.Школство је доступно свакоме и деца полазе у школу са 6 или 7 година.У Северној Македонији делује 4 државна универзитета и то су: Универзитет у Скопљу, Универзитет Гоце Делчев у Штипу,Св. Климент Охридски Битољ и Државни универзитет у Тетову. Највећи и најстарији универзитет Св. Кирил и Методије сеналази у Охриду и основан је 1949.Познати књижевник у Северној Македонији био је Коста Кочо Рацин. Северно Македонска радио телевизија основана је 1993. Од стране Собрања Републике Северне Македоније. Народна игра фолклор или оро је најомиљенији вид игре у Северној Македонији.Северно Македонска кухиња састоји се од грчке,турске и блискоисточне хране,традиционална јела су: шопска салата, мусака,сарма,кори,селско месо,кукурек,шкембе чорба,…

Становништво[уреди]

Број становника Северне Македоније је 2.083 милиона становника по информацији из 2020. године , има 64,7% православаца и 33,3% муслимана.Службени језици су македонски и албански,у Скопљу живи око 30% становника државе