Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Португалија

Извор: Викикњиге
Застава

Португал, званично Португалска Република (República Portuguesa) је држава која се налази на југо-западу Европе, то јест на Пиринејском полуострву. Португалија се граничи са Шпанијом на истоку и северу,а излази на атлантски океан. Главни град  Португалије је Лисабон.

Историја[уреди]

Најранији људски остаци пронађени у Португалу су кости неандерталског типа из Фурнинхаса. У 1. миленијуму пре нове ере, келтски народи су ушли на полуострво преко Пиринеја, а многе групе су отишле на Запад. Феничански, а касније и картагињански утицај је у истом периоду стигао до јужне Португалије. Током наредних векова, много цивилизација и народа је било настањено на територији данашњег Португала, али је Португал као независна држава настала тек у 1179. године. Иначе име Португал потиче од латинских речи које значе „лепа лука“. Крајем 16.-ог века Портгал је изгубио независност, због утицаја Шпаније, али ју је вратио 1640. године. 1910. године Португал постаје република, потпуно укинувши монархију.

Географија[уреди]

По положају Португалија је атлантска земља. У Португалији живи око 10.500.000 становника, а густина насељености износи око 114st/km2. Португалија спада у једну од најмањих држава у Европи. Teриторије Португалије су природна спуштања Шпанске Мезете. Западни део државе је низијски док је источни део планински.Северни део чини планинска покраина која распростире од реке Мињо до реке Доуро. Клима- У Португалији постоје две врсте климе: медитеранска и океанска. На северу је заступљена океанска клима.Океанску климу карактеришу влажна лета и благе зиме. У јужном делу преовладавају утицаји са Медитерана. У унутрашњости Португалије лета су доста сува и врела, па су суше сталне. У Португалу се налази најзападнија тачка континеталног дела Европе - рт Кабо да Рока.

Становништво[уреди]

Највећи део становништва чине Поругаци 99,5% док Шпанци,Енглези и Бразилци чине 0,5%. До пре неколико година Португалско становништво се убрајало у биолошки најактивније становништво што значи да су стопе наталитета, природног прираштаја и морталитета биле високе. Данас, старосна структура становништва је неправилна, а наталитет је низак ( до 12 промила). За разлику од осталих земаља Европских губитци у оба светска рата нису утицала на старосну структуру.

Знаменитости[уреди]

Португалија је члан уједињених нација. Основана је 1128. и то је чини једном од најстаријих држава у Европи. Португалија је веома популарна туристичка дестинација, делом због своје повољне и топле климе. Регион Алгарве (the Algarve region) као и престоница су најпопуларније туристичке дестинације. Португалија има тринаест налазишта, која припадају Светским баштинама Унеска ( UNESCO world heritage site).