Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Норвешка

Извор: Викикњиге
Застава

Норвешка је земља у северно-западној Европи. Граничи се са Шведском, Финском и Русијом. Главни град Норвешке је Осло. Остали велики градови у Норвешкој су Берген, Ставангер, Трондхеjм и Кристиансанд. Норвешка валута је Норвешка круна. Норвешка није део Европске Уније. Норвешки народ је izglasao „ne“ za ulazak у EУ (Европску унију).

Историја[уреди]

Мапа

Норвешком историјом доминирају ратови, посебно од 900-1349. Познати Викинзи су открили и населили места попут Гренланда, Исланда и Њуфаундленд, и освојена места као што су Острво Ман, Оркнијска острва и Шетландска острва. После Црне смрти (пандемије), Норвешка је била део Кламарске уније (Норвешка, Данска, Шведска), а касније кад је Шведска изашла из уније, Норвешка је била део Данске скоро 400 година. Године 1814 Норвешка је направила свој устав, а Норвешкој је било дозвољено да га задржи када је ушла у савез са Шведском. У 1905. Норвешка поново постаје независна, а после избора , норвешки народ је изабрао да буде краљевина са сином данског краља.  

Географија[уреди]

Фјордови, дуге увале из мора, покривају већину дела Норвешке обале. Норвешка је веома дугачка земља, као Чиле. Протеже се од 57° и 81° северно, а делови севера су у Артичком кругу. Норвешка има 239 057 регистрованих острва распоређених  дуж обале од 83.000 километара. Највиша планина у Норвешкој је Галдхопигген са 2.469 метара.

Становништво[уреди]

Краљевска палата у Ослу

Становништво Норвешке су углавном етнички Норвежани и људи из других скандинавских земаља. Приближно 5 милиона људи живи у Норвешкој. Већина Норвежана су протестанти хришћани. Ту су и мале мањине католичких хришћана, муслимани и Јевреји. Главни језик Норвешке је норвешки (који има 2 писана облика). Сами народ говори мноштво сами језика, посебно на северу земље. Чувени Норвешки уметник био је Едвард Мунк који је био познат по слици „Крик“.

Знаменитости[уреди]

Норвешка је веома популарна међу туристима, посебно онима који живе на отвореном. Норвешка је веома скупа земља, али је многи туристи посећују сваке године како би видели чувене фјордове, нетакнуту природу и атрактивне градове широм земље. Најпосећеније турицтичке локације у Норвешкој су скакаоница Холмеколен и Бриген које су под заштитом УНЕСЦО-а. Главни град Осло популаран је за пословна путовања и излетна путовања, као и крстарења на северном Артику нарочито у време зиме.