Викишколарац:Европа/Немачка

Извор: Викикњиге
Застава

Немачка се састоји 16 конститутивних држава и углавном има умерену сезонску климу. Има око 82 милиона становника. Немачка је друга најпопуларнија имиграциона дестинација на свету поред Сједињених Америчких Држава. Већи градови немачке су: Лајпциг, Дрезден, Минхен. Келн, Хамбург, Хановер, Штутгарт... Главни град Немачке је Берлин. Химна Немачке зове се Песма Немаца. Службени језик је немачки.

Историја[уреди]

Мапа

Свето римаско царство трајало је од  2. фебруара 962. После Свето римског царства долази Немачко царство које је трајало од 18. јануара 1871. Послре овог периода наилази Федерална република која је трајала од 23. маја 1949. На крају долази Уједињена Немачка која је трајала од 3. октобра 1990. Свето римаско царство основао је 962. Источнофраначки краљ Отон I. Царством је владао цар тј. На челу царства био је цар. Царска титула се није наслеђивала, доделјивала се на основу избора кнежева изборника. Укинуто је 1806, а последњи цар био је Франц II. Религије које су биле заступане у овом добу су: католизам (то је била царска религија), протестантизам и калвинизам (религија неких кнежевина). Службени језик био је латински, немачки, италијански, чешки, мађарски и пољски. Први цар Немацког царства био је Вилхелм I који је проглашен за цара 18. јануара 1871, и владао је до 9. новембра 1918. Службено име државе било је Немачки рајх. То име се коридтило до 1943, иако немачка није била царство.

Географија[уреди]

Берлин

Немачка је држава средње Европе, простире се од Алпа, преко централноевропске низије и све до Северног и Белтичког мора. На другом је месту по броју становника у европи (на првом месту је Русија), а на седмом месту је по површини. Немачка се граничи са девет држава: Аустијом и Швајцарском на југу, Данском на северу, Пољском и Ческом на истоку, Белгијом, Француском, Холандијом и Луксембургом на западу. Немачка територија заузима простор од 357,021 km квадратна. Нејвећи врх немачке је Цугшпице, чија је надморска висина 2.962 m. Највиши је врх Ветерштајнгебиргеа. Налази се јужно од града Гармиш- Партенкирхена.

Становништво[уреди]

Према добијеним подацима од 31. Децембра 2015. у Немачкој живи 82.175.700 становника. Намачка је шеснаеста најнаселјенија землја на свету. Укупна стопа наталитета у истој години је била 1,5 (максимална вердност од 1982. Године). Више од шеснаест милиона људи су имигрирали прве и друге генедације. 96,1% тух лјуди живи у Берлину (ѕападна Немачка). Око 7.000.000 њих су људи из страних земаља зато што немају немачко држављанство. Највећа етничка група лјуди који нису немачког порекла су Турци. Од 1960. године Западна Немачка (касније уједињена Немачка) привлачи имигранте, углавном из Турске, Јужне и Источне Европе, од којих је веци број њих стекао немачко државлјанство. Већина имиграната долазила је као привремена радна снага.

Знаменитости[уреди]

Бон је град у Немачкој. Налази се на Рајни. Надморска висина Бона је 60m. Историја града дуга је 2.000 година и један је од најстаријих градова у Немачкој. Бон је био главни град Западне Немачке од 1949. До 1990. У овом граду рођен је 1770. Лудвиг ван Бетовен.