Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Монако

Извор: Викикњиге

Кнежевина Монако је после Ватикана друга најмања држава на свету. Налази се у Јужној Европи, на Азурној обали Средоземног мора. Граничи се са Француском. Главни град је Монте Карло. Монако није члан Евроопске уније, али веома блиско сарађује са Европским земљама и користи евро као своју валуту.

Застава

Историја[уреди]

Држава је добила име по грчкој колонији Моноикос коју су основали Феничани у 6. веку. Породица Грималди је дала значајан допринос Монаку и владала је од 13. века до почетка 16. века. Монако је након тога пао под француску власт, па је касније враћен Грималдијевима. 1861. године Монако проглашава самосталност. До доношења устава 1911. године Монако је био апсолутна монархија.

Географија[уреди]

Монако је смештен између Медитеранског мора на југу и Француске на северу. Од Италије је удаљен само 12 км и 18 км од Нице (Француска). Монако има две луке: Херкулес и Фонтвил. Монако има топлу медитеранску климу - благе и влажне зиме и топла и сува лета. Због мале величине Монака, у земљи нема ни планина ни језера. Највиша тачка је 163 метара на јужним падинама Монт Агела. Природни ресурс је риболовство.

Мапа Монака

Становништво[уреди]

Најгушће насељена држава на свету је Монако. Половину чине Французи, а веома мало Италијани и Моначани. Остало становништво чине 125 различитих националности. Службени језик је Француски, а осим њега говори се и италијански и енглески. Религија је римокатоличка.

Знаменитости[уреди]

Монако формула један

Кнежевина Монако налази се на 1,95  кватратних км и може се веома лако истражити. Монако је познат по томе што је то место за богате и славне. Скупа и луксузна одмаралишта, хотели и апартмани, као и ниски порези чине ову земљу популарном локацијом за најбогатије људе на свету. Велика награда Монака Формуле 1 је такође позната и привлачи многе туристе. Монако називају и европски Лас Вегас. Казино Монте Карло привлачи туристе из целог света. У Монаку се налази неколико великих марина за луксузне јахте, као и пешчане плаже и ресторани специјализовани за француску и италијанску кухињу.

Катедрала Светог Николе је симбол Монте Карла. Изграђена је у римско-византијском стилу. Од осталих знаменитости које треба обићи су: Причева плата, Вртови у Монаку и Океанографски музеј Монаka.