Викишколарац:Европа/Лихтенштајн

Извор: Викикњиге

Кнежевина Лихтенштајн се налази између Швајцарске и Аустрије и са својих 160 кмᶟ она је четвта најмања држава у Европи и шеста најмања у свету. То има и добре стране јер свих 37340 становника познаје свог владара, кнеза Ханс - Адама II, а једном годишње су позвани и на велики пријем у дворцу. Лихтенштајн краси епитет једне од најбогатијих држава света према БДП по глави становника.

застава лихтенштајна

Историја[уреди]

Лихтенштајн је по државном уређењу кнежевина, а названа је по истоименом аустријском дворцу који је до 13. века био у власништву династије Лихтенштајн и једина у Европи носи име по династији која њоме влада. Иако је ова породица имала многе поседе, ниједан се није налазио под њиховом директном влашћу, због чега нису могли да имају своје место у Краљевском Парламенту Светог Римског Царства.

Купили су мале грофовије Шеленберг (Schellenberg) и Вадуз (Vaduz) које су уједињене и проглашене за кнежевину у саставу Светог Римског Царства. Након што је Наполеон покорио Римско Царство, обавезе Лихтенштајна према Царству су престале да постоје и први пут је добио пуну независност. Током Другог светског рата је сачувао неутралност, али је изгубио бројне поседе на територији Чехословачке. Лихтенштајн је одбијао да призна Чешку и Словачку као две независне државе. То је трајало све до 2009. Године када је из кабинета Ханса Адама II саопштено да Лихтенштајн неће преузимати никакве законске мере над одузетом имовином, након чега су ове три државе поново успоставиле дипломатске односе.

мапа лихтенштајна

По завршетку рата земља је упала у економску кризу, па је зато ушла у монетарну и царинску унију са Швајцарском, због тога је службена валута у Лихтенштајну и данас швајцарски франак. Уследио је постепени опоравак, а пореске олакшице у Лихтенштајну су довеле до тога да многе мултинационалне компаније овде отворе своја седишта, због чега у овој држави има више компанија него становника, а индустрија се углавном врти око електронике, производње метала, фармацеутских производа и сл..

Географија[уреди]

Лихтенштајн се налази у северном делу Алпа, између Аустрије и Швајцарске. Има површину 160 km2. Две трећине државе је брдовит, а остатак је низија у долини Рајне. Клима је планинска.

Становниство[уреди]

Главни град је Вадуц. Ипак са својих 5000 становника није и највећи . Највећи град је Шан, који броји чак 6000 људи! Иако је немачки званични језик ове земље, већина становника говори алеманским дијалектом, који се разликује од стандардног немачког и ближи је дијалекту који се говори у Швајцарској.

Химна Кнежевине Лихтенштајн која носи назив „ Изнад младе Рајне“ усвојена је 1920. Године и користи исту мелодију као химна Велике Британије.

Занимљивоисти[уреди]

У Лихтенштајну нико не закључава врата, што је вероватно последица чињенице да имају најнижу стопу криминала на свету. Уопште , за Лихтенштајнере се може рећи да су мирољубиви, јер су последњи пут ратовали 1866. и тада су извели незапамћен војни подвиг. Послали су целу своју армију од 80 људи у Италију, како би помогли Аустрији. Не само да је ових 80 хероја прошло неповређено ( нису ни учесвовали у борбама ), већ су се вратили све са Италијаном с којим су се спријатељили и наговорили га да дође са њима, поставши тако једина војска у историји која је из рата изашла многобројнија!

Лихтенштајнери се нису много ни обазирали на права жена , те оне нису могле да гласају. Питање гласачког права жена је прошло на референдуму тек 1984. године, а разлог неуспеха претходних референдума је био једноставан- гласали су само мушкарци.

Једна од великих атракција у Лихтенштајну је дворац у Вадузу, саграђен у средњем веку. У Вадузу се могу посетити и два одлична музеја, са једне стране Музеј уметности  Liechtenstein, смештен у модерној згради, која је смештена на једној од најстаријих приватних уметничких збирки континената. С друге стране налази се Филателички музеј Briefmarkenmuseum, једно од националних блага и који окупља страсне марке из целог света.

Остала занимњива места су град Балзерс са својим дворцем у Гутембергу и капелом Сан Педро, сликовита села Бендерн, Маурен или Ругел, као и градови Триесен или Плакен препуни античких споменика богатих буржоаских вила и верских капела.

Ова земља је планинско подручје у срцу Алпа, те је спортски и натуралистички туризам развијен током целе године, лети идеално је за пешачење- тракинг, а зими за  скијање.