Викишколарац:Европа/Литванија

Извор: Викикњиге
Застава

Литванија је једна од три балтичке земље, а друге две су Летонија и Естонија. Литванија се граничи са четири прелепе земље:  Летонија, Пољска, Русија и Белорусија.

Историја[уреди]

У средњем веку Москва није била једини центар уједињавања руских земаља. Вековима јој је конкуренција у том смислу била Република Литванија , која је намеравала да створи своју верзију Русије. Почетком тринаестог века паганска племена источног Балтика су осетили на својој кожи сав ужас крсташких походи. Иако се чинило да ће и Литванци проћи лоше под чизмом западноевропских витезова, није било тако јер су се литванска племена удружила и зауставила немачко надирање па чак и извршила неколико контраофанзива. У бици код Сауле(1236) практично су уништили братство мача које је било доминантно на територији Летоније и Естоније. Занимљиво је да су ратници из Пскова гинули око двестотине ратника који је био савезник овом витешком роду . Литванским земљама су се са запада припајали витезови Тевтонског реда подчинивши предходно пруска племена. Тевтонцима су се придружили остаци Ливонског брадства мача и тако настаје ред Ливонских витезова.

Географија[уреди]

Литванија – земља североистока Европе, најјужнија и највећа од три балтичке државе. У периоду (14-16) века била је моћно царство које је доминирало већим делом источне Европе, а затим постаје наредна два века Попљско-литванска конфедерација. Била је кратко независна период од 1918-1940 а онда је од 1795 окупирана од стране Русије. Литванија је 11 марта 1990 године постала независна гласањем  свог новоизабраног парламента, а са стране совјетског парламента добија признање 6 септембра 1991 године. А У северно атлански пакт улази 2004 године и постаје члан Европске уније. Главни град је Вилинус.

Становниство[уреди]

Становништво чине Литванци највећи број(80%) затим Руси(9%) по Пољаци(7%) укупног становништва. Заступљена римокатоличка реликија, мали проценат (9%) православна. Густина насељености 55 становника на km2. Језик литвански, руски и пољски . Држава се налази на површини од 65.200 km2., у делу североисточне Европе на обали Балтичког мора . Суседне земље север – Летонија, исток- Белорусија , југ- Пољска , запад -Русија. Претежно равничарска земља са мноштвом језера, мочвара, река и шума. Главна река Њемен. Главни град Виљнус (590.000) становника.


Занимљивости[уреди]

Литванија је земља која је препуна занимљивости а баш зато је и људи воле. Једна занимлјивост је мени запала за око а  надам се да ће и вама. Тракајски замак налази се на југоистоку Литваније, недалеко од престонице Влњус и претставлја једну од главних туристичких атракција ове земље. Овај прелепи острвски замак на језеру Галве, који су градили литвански кнежеви у четрнестом веку, једини је замак у целој источној Европи који лежи на острву. Како је град Тракај у прошлости био један од главних центара Велике Кнежевине Литваније, овај замак био је од велике стратешке важности и данас представлја један од најважнијих радова литванске одбранбене архитектур.