Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Кипар

Извор: Викикњиге

Кипар је острвска држава у Средоземном мору. Налази се у Азији, али неки сматрају да је и део Европе. Главни град је Никозија. Валута Кипра је евро. Кипар годишње посети више од 2,4 туриста.

Историја[уреди]

Артефакти и животињске кости које потичу од пре око 12.000 година пронађени су на Аетокремносу. Алати и артефакти дају најраније доказе о томе да су људи од давнина живели на Кипру. Прво познато насеље, налазило се на Хирокитију. Према артефактима који су нађени на острву град је настао пре око 9.000 година. Град је имао око 2.000 становника који су живели у двоспратним каменим кућама. Бивша Британска колонија стекла је 1960. године независност од Уједињеног Краљевства и 1961. постала република Комонвелта. Кипар је 1. маја 2004. постала чланица Европске уније. На Кипар људи живе од пре око 10,000 п.н.е. Људи који су живели на Кипру дошли су са Блиског Истока, из северне Африке, а касније и из Грчке. Кипар је припадао Византијском царству више од 800 година. Од 1963. до 1974. имало је много насеља на Кипру између кипарских Турака и Грка. 1974. године је Грчка одбацила владу и тада су избиле озбиљне борбе. Земља је подељена између кипарских Турака у кипарских Грка.

Географија[уреди]

Кипар је треће острво по величини у Средоземном мору, после Сицилије која је највеће острво и Сардиније која је друга по величини. По површини се налази на 161. месту у свету. Налази се 64 километара јужно од Турске, 97 километара западно од Сирије и 770 километара југоисточно од Грчке. Што се тиче климе, Кипар има медитеранску климу са хладном, кишном сезоном од октобра до марта, и сува и топла лета. Укупна површина Кипра износи 9.241 км. Највиша планина која се налази на Кипру, уједно и највиши врх Кипра је Олимп чија висина износи 1.952 метара. На овом острву су живели: Феничани, Грци, Египћани, Персијанци, Македонци и Александар Велики, Римљани, Византинци, Арапи, Британци, Французи, Млеци, Османлије, па опет Британија, након чега су стекли независност.

Становништво[уреди]

По попису из 2021. Кипар има 1,323,000 становника. Скоро четири петине становништва чине кипарски Грци који воде порекло од мешавине Абориџина и имиграната са Пелопонеза. Једна петина становништва су кипарски Турци, потомци војника османске војске. И Турски и Грчки су службени језици на Кипру. Поред та два језика користи се и енглески, постоји мали број хришћана који говоре арапски, као и мала група која говори јерменски. Људи који живе у јужном делу Кипра углавном говоре грчки, док у северним делу већина људи говори турски. Већина људи који живе на Кипру припада Грчкој православној цркви, али је и Ислам уобичајена религија. Деца узраста између 6 и 14 година морају да похађају у школу. На Кипру је образовни систем јако добар па је и стопа неписмености јако ниска.

Занимљивости[уреди]

  • Возила се крећу левом страном, као и у Енглеској
  • и даље постоје одређени кафићи само за мушкарце
  • Кипар и Грчка имају исту химну. ,,Химна Слободе“ је и најдужа химна на свету
  • Неравно острво Кипар подсећа на лонац
  • Кипрани не воле пецање и не пецају иако су на мору
  • Никозија је подељена зеленом линијом. То је једини главни град на свету који је подељен на два дела због две нације које ту живе
  • На Кипру је стопа криминала јако ниска, и то је најсигурније место на свету