Викишколарац:Европа/Казахстан

Извор: Викикњиге
Застава Казахстана

Република Казахстан је држава у средњој Азији. Казахстан је такође девета највећа земља по површини. Главни град Казахстана је Нур Султан. Већи део Казахстана је ненасељен. Валута у Казахстану је: Казахстански тенге. Службени језици су Казашки језик и Руски језик.

Историја[уреди]

Казахстан је насељен још од каменог доба, подручје данашњег Казахстана постаје историјски важно када су га освојили Монголи у 13. веку, због развоја пута свиле. Под Монголским царством, ово подручје је подељено на покрајне, које су касније постале део Казашког каната. У том периоду је Номадски начин живота био уско повезан са сточарством наставио да превлађује међу становништвом у степама. У 15. веку се почиње издвајати посебан казашки индетитет међу турским племенима на тим подруцјима, а средином 16. века тај се процес завршио стварањем посебног казашког језика, културе и привреде. Током 17. века чести су сукоби Казаха са Ојратима, савезом западних монголских племена, међу којима су Џунгари били најагресивнији. Почетком 18. века је период када је Казашки канат доживео свој врхунац. У 19. веку Руска Империја се ширила, између осталог и у централној Азији.То је био период” Велике игре” који је трајао скоро пуних 100 година, од 1813. до 1907. године када је потписан Англо-руски споразум.Совјетска репресија над традиционалном елитом заједно са форсирањем колективизације у касним 30-им довела је до велике глади.Између 1926. и 1939. године број становника је опао за 22% услед глади, насиља и емиграције.

У периоду када су све совјетске републике тражиле већи степен аутономије, Казахстан проглашава суверенитет као република у оквиру Совјетског Савеза у октобру 1990. године. Након пропалог покушаја државног удара у Москви у августу 1991. и распада Совјетског Савеза након тога, Казахстан је прогласио независност 16. децембра 1991. године, као последња совјетска република која је то учинила.

Географија[уреди]

Са површином од 2,7 милиона км2, Казахстан је девета држава у свету по величини и највећа од свих које немају море. Површински је приближно једнака западној Европи.Укупна дужина границе износи 12.012 км, од чега на границу са Русијом отпада 6.846 км, са Узбекистаном 2.203 км, 1.533 км са Кином, 1.051 км са Киргистаном и 379 км са Туркменистаном. Kaзахстан је изразито континентална земља која је удаљена од мора више од 2.000 km, тако да читав овај простор има изразито континенталну климу. Температуре у јануару падају и испод -20°C. Лета су доста топла. Температуре у овом периоду досежу и 30°C, али су ноћи и у ово летње доба доста хладне. Како је Казахстан добро ограђен високим планинама са истока и југа, ваздушне масе до њега доспевају као суве.

Становништво[уреди]

Према посљедњем попису становништва, одржаном од 28. фебруара до 6. марта 2009. године, Казахстан има 16.402.861 становника. Најбројнији етничка група су Казаси који чине 67% становништва и Руси са 21%. Такође постоји и значајан број других етничких група као што су Татари, Украјинци, Узбеци, Белоруси, Ујгури, Азери, Пољаци и др. Неке од мањина попут Немаца (Поволшки Немци), Украјинаца, Корејаца, Курда, Чечена, Мешкетијских Турака и политички неподобних Руса су биле присилно депортоване на територију Казахстана, у периоду 30-их година 20. века, за време Стаљинове владавине СССР-ом.Ислам је најраспрострањенија религија у Казахстану, а прати је Православље. Након деценија репресије под Совјетским Савезом, независност је донела потребу за обнављањем казашке културе делимично и кроз религију. Пуно признавање верских слобода је довело до великог раста активних верника. У следећим годинама је грађено стотине џамија, цркви, синагога и других верских објеката, повећавши њихов број са 670 на 4.170.

Знаменитости Казаxстана[уреди]

Космодром Бајконур: Први космодром на планети, одакле је започео развој далеког и неразумљивог Универзума од човека. Одавде је лансиран први вештачки сателит Земље, а Јуриј Гагарин је такође извршио лет. Бајконур је један од три космодрома на Земљи, одакле се лансирају свемирске летелице са астронаутима.

Кхан Схатир: Упечатљив пример модерне казахстанске архитектуре. Ова футуристичка зграда у облику бочно нагнутог шатора служиће као тржни и забавни центар. Кхан-Схатир отворен је 2010. године. У средини зграде налази се торањ повезан са челичним кабловима, на којем је затегнуто посебно прозирно платнo