Викишколарац:Европа/Италија

Извор: Викикњиге

Италија је држава на југу Eвропе која обухвата Aпенинско полуострво и три велика острва у средоземном мору: Сицилију, Сардинију и Елбу. Граничи се са Словенијом, Аустријом, Швајцарском и Француском. У Италији се налазе и две мале земље: Сан Марино и Ватикан. Главни град Италије је Рим. Поред Рима велики градови су Милано (Milano), Ванеција (Venezia) и Напуљ (Napoli). Италија је позната по својим традиционалним јелима, моди и спортским аутомобилима. Италија припада Европској унији и користи евро као валуту.

Историја[уреди]

Људи живе у италији више од 200.000 година. Око 800. године пре нове ере, Италија се састојала од неколико Италијанских племена и многих грчких колонија које су настале дуж јужних обала Италије и Сицилије. Најпознатија италијанска племена су Етрурци и Латини. Рим је био део Лацијума. У раздобљу од 800. године пре нове ере до 200. године нове ере Римљани су освојили читав простор Италије. Римско царство је владало великим делом Европе, северне Африке и Блиског истока. Последње промене граница Италије биле су 1950-их када је Трст званично постао део Италије. Током Другог светског рата Италија је била у савезу са нацистичком Немачком. Италија је 1946. године постала република.

Географија[уреди]

Италија је земља контраста која има велику разуђену обалу, као и планине. Највиша планина Италије је Мон Блан (Monte Bianco). Највећа острва су Сицилија (Sicilia) и Сардинија (Sardegna). Италијанска клима је погодна за производњу вина. У Италији се налази много активних вулкана. Италија спада у  зона земљотреса. Највећи вулкан у Европи је Етна на Сицилији. Већи део Италије има медитеранску климу са врелим летима и благим зимама. Осим у планинама, температура у Италији ретко пада испод 0°C, а лети често прелази преко 30°C.

Становништво[уреди]

У Италији живи око 60 милиона људи. Већина људи говори италијански, али постоје велике мањине које говоре немачки, словеначки и француски језик у близини граница са Аустијом, Словенијом и Француском. Људи у Италији имају један од најдужих животних векова на свету. Милиони туриста посећују Италију сваке године. То је 5. најпопуларнија дестинација на свету за туристе са више од 25 милиона посетилаца сваке године. Најпопуларнији градови за туристе су Венеција, Рим и Фиренца. Међу познатим  знаменитостима су Велики канал у Ванецији, Коси торањ у Пизи и Колосеум Риму. Знаменитости из Римског царства као што су Помпеја, Напуљ, Искија, Капри и Баја су веома популарне међу туристима. Читави градови Верона, Сиена, Вићенца, Ферара су места која су уврштена у светску културну баштину.

Занимљивости[уреди]

 • Италија је земља са највише познатих модних дизајнера.
 • Италија је колевка проналазака као што су: корнет за сладолед, виола, наочаре, клавир, писаћа машина, виолина, механички сат, виолончело...
 • Три активна вулкана се налазе у Италији, а то су Везув, Етну и Стромболи.
 • Венеција је изграђена на 118 малих острва у лагуни.
 • Криви торањ у Пизи је звоник катедрале и у једном моменту се толико искривио да је био затворен за јавност.
 • У Венецији се од 1932. године одржава најстарији филмски фестивал на свету.
 • Фонтана ди Треви је ’’најбогатија’’ фонтана на свету. У њу туристи дневно убаце око 3.000 евра. 
 • Просечан Италијан годишње поједе око 25 килограма тестенине.
 • Италија има више UNESCO заштићених споменика него било која друга земља на свету. Има чак 50.
 • Виноград на ходочасном путу од Рима до Ортоне има фонтану из које тече црвено вино. То вино је бесплатно и доступно свима.
 • У Италији несрећан број је 17, а не 13.
 • Италијанска тробојка представља наду, веру и милосрђе.
 • Аутор популарног дечијег дела ’’Пинокио’’, Карло Колоди је био Италијан.