Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Данска

Извор: Викикњиге

У Северној Европи наићи ћете на мало краљевство, познато по својој јакој држави благостања, капиталистичкој привреди са јаким јавним и приватним сектором и друштву са једнаким правима за све. Такође Данска је проглашена за најсрећнију земљу на свету више година за редом према неколико међународних истражинања.

Застава Данске

Историја[уреди]

Данска се годинама састојала од малих краљевстава. Харолд Плавозуби је 980. успоставио уједињено краљевство Данску. Немачки мисионари су успели уверити краља Харолда Плавозубог да прихвати хришћанство. Нова вера је заменила стару норманску митологију. Римске провинције су одржавале трговачке везе са становницима Данске. Материјална култура током великих сеоба често се означава као германско гвоздено доба. Данска привреда је упропаштена Наполеонским ратовима. Британска флота је напала 1801. Копенхаген и ту се одиграла битка код Копенхагена. То је навело Данску да постане савезник Француске. Током 1807. британска флота је поново артиљеријски тукла Копенхаген, изазвавши велике цивилне жртве. Заробили су данску флоту и одвукли је у Британију, што доводи до рата топовима. Данска је била неутрална у Првом светском рату. Рат је имао ефект и на Данску због финансијске нестабилности у Европи.

Мапа локације Данске у Европи

Географија[уреди]

Данска (званичан назив је Краљевина Данска), је држава у Северној Европи, између Северног мора на западу и Балтичког мора на истоку. Она заузима површину од 43.098 km2, док је укупан број становника 5.400.000. Данска се састоји од полуострва Јиланд и око 490 острва, од којих је 100 насељено (Селанд, Лоланд, Фин и др.). Данској припада острво Гренланд и Фарска острва. Рељеф Данске је низијски и благо заталасан. Клима је приатлантска са благим зимама и умерено топлим летима. Главни град је Копенхаген (источна Данска), са 1.086.000 становника. Валута (новац) у Данској је данска круна (1 динар је 15.81 данска круна).

Становништво[уреди]

Статуа мале сирене

Укупан број становника је 5.400.000. Главни језик који се говори у Данској јесте дански, док су фарски, немачки и гренландски такође регионално признати. 84,3% становника припадају Данској Народној Цркви, која је један од облика лутеранске цркве. У Данској је 91.6% Данаца, док су осталих 8,4% странци претежно из европске уније.

Знаменитости[уреди]

Замак у Данској

Један од најлепших двораца у данској је ,,Kronborg Castle”који се налази у Helsingør -у. Друга заменитост би била мост „Øresund ” који повезује Данску и Шведску. Следећа знаменитост је стари град „Arhus ”који се налази у северо-источној Данској. Ту је и острво ,,Bornholm’’ које је источно од Данске у Балтичком мору, као и скулптура „Мала сирена” која се налази у Копенхагену. Данци воле слаткише. По броју различитих посластица конзумираних у току године, Данци су други, после Финаца. Основа данског јеловника су кромпир и месо. Међу најдражим пићима у Данској кафа заузима прво место. У Данској бицикл је главни превоз. Можда је то због чињенице да се у земљи редовно одржавају разна такмишења у бициклизму. Данска има високе порезе и због тога нема свака породица аутомобил, а продавнице у земљи раде само до шест увече. Међутим, и поред тога, Данци се сматрају најсрећнијим људима на свету. У Данској медцинске услуге су бесплатне. Данци су фантастични према природи. У кућама имају пуно биљака и цвећа а не стакло или пластику. Такође, играчке и посуде напрвљене од дрвета су врло популарне у Данској.