Пређи на садржај

Викишколарац:Европа/Ватикан

Извор: Викикњиге

Ватикан, познатија као најмања држава је независна. Држава се налази у западном делу главног града Италије (Рим), недалеко од реке Тибар.

Застава Ватиканске државе
Локација Ватикана (Европа)
Грб Ватиканске државе
Трг Светог Петра
Швајцарска војска и Папа Франциско

Историја[уреди]

Још пре појаве Хришћанства ,Ватикан је сматран као Свето место. Ватикан је католичка држава која је основана тек 1929.године Литеранским уговором. Ватикан има најмању војску на свету а она се зове Швајцарска гарда. Швајцарску гарду је основао Папа Јулије II . На Ватиканском подручју цар Калигула је изградио циркус, који је после њега довршио Нерон, по којем је циркус добио име. Обелиск који је данас на Тргу Св. Петра донесен је на то место са  Нероновог циркуса, а изворно потиче из Хелиополиса у данашњем Египту. Триста двадесет шесте године је изграђена Константинова базлика Св. Петра на месту гроба Светог Петра. Током векова, папински утицај је растао и папе су створиле велику и моћну државу која је временом заузимала велики део Апенинског полуострва. Такво стање је било све до средине 19. века, када је то подручје преузело новонастало италијанско краљевство. Ватикан није био током целе историје седиште папе, већ су то биле Латеранска палата, Квириналска палата. Папе су одбијале да признају италијанског краља као поглавара Рима и одбијали су да напусте Ватикан, то стање је решено 1929. године када је потписан Латерански споразум између Ватикана и  Италије. Уговор су потписали Мусолини Бенито и кардинал Гаспари Пиетро . Уговор је осигурао независност Ватикана и статус Католичке цркве у Италији.

Географија[уреди]

Ватикан се налази на Ватиканском брежуљку. Површина државе је 44 хектара. Због своје величине Ватикан има веома сличну климу као и у Риму . Клима у Ватикану је углавном умерено медитеранска са благим зимама и сувим и топлим летима. Сам Ватикан је од великог културног значаја. Зграде као што су базилика Светог Петра и Сикстинска капела су дом за неке од најпознатијих уметности на свету, што укључује уметничка дела разних уметника .

Становништво[уреди]

Ватикан има око хиљаду (1.000) становника, од којих су 450 држављани ,док остали имају дозволу за боравак ( немају држављанство државе) . У Ватикану су углавном Италијани и Швајцарци. Као и друге државе Ватикан има своју националну химну  Понтификалну химну и марш. Текст химне је на Италијанском језику коју је написао Антонио Алегра  док је музику компоновао Шарл Гуно. Сваке године Ватикан посећује скоро милион туриста који желе да виде архитектуре и разне историјске споменике. У држави Ватикан постоји укупно шест улаза , али грађани и туристи могу видети и користити само три. Једини људи којима је дозвољено да живе у Ватикану су свештенство (религиозни људи) и швајцарска гарда који су полицијске снаге земље. Преко две хиљаде (2.000) других људи ради у земљи, али свакодневно путују из Италије у Ватикан .

Знаменитости[уреди]

Ватикан има веома лепе знаменитости са доста значајних историјиских архитектура.

Неке од њих су : Ватикански музеј,Ватиканска палата,Трг Светог Петра,Рафаелове собе, Сикстинске капеле,Ватиканска библиотека и Галеон.

Ватикански музеј

сe налази  у Ватиканској палати која са једно неколико хиљада соба чини изузетно важан музејски склоп, због количине и вредности ремек дела које су папе скуплљали вековима.

Ватиканска Палата

је импресиван збир зграда са многобројним собама,дворанама,музејима,галеријама,библиотекама,капелама,двориштним вртовима богате са разним уметничким благом.

Трг светог Петра

је простор унутар Ватикана, испред Базилике Светог Петра која је главна зграда Ватикана и најважније религиозно издањe католицизма, у којој се одржавају најважније церемонијалне литургије. У унутрашњости цркве сахрањен је Свети апостол Петар, први папа и један од дванаест апостола .

Сикстинска  капела

је званична резиденција папе и најпознатија је капела у Апостолској палати. Оно што је чини чувеном јесте њена архитектура и фреско декорације које су радили Микеланђело, Рафаел Санти, Бернини и Ботичели, највећи мајстори ренесансе. Сикстинска капела  сматра се најзначајнијим Микеланђеловим сликарским достигнућем.

Ватиканска библиотека

једна је од најстаријих на свету која чува једну од најзначајнијих колекција историјских текстова. Службено је успостављена 1475. године. У њој се тренутно налази 75.000 рукописа и преко 1.100.000 штампаних књига.