Викишколарац:Европа/Белгија

Извор: Викикњиге

Белгија је мала земља у северној и западној Европи. Граничи се са Француском, Холандијом, Немачком и Луксембургом. Главни град Белгије је Брисел. Други велики градови су Антверпен и Лијеж. Белгија је такође део Европске уније од оснивања организације 1950 године и користи Euro као своју валуту. Многе од главних владиних зграда Европске уније налазе се у Бриселу.

Застава Белгије
Мапа локације Белгије у Европи

Историја Белгије[уреди]

Белгија је постала независна држава 1830. Пре тог датума земља је била део ''Ниских земаља'' историјске регије која одговара модерним државама Холандији, Белгији и Луксембургу. Ова група држава се сада зове Бенелукс. „Ниске земље“ су некада биле скуп феудалних држава између Светог немачког царства и Француске са различитим степеном аутономије. Међутим, неколико ратова између Холанђана, Шпанаца, Енглеза, Француза, Немаца и Аустријанаца опљачкало је земљу. Након стицања независности, земља је постала центар индустријске револуције у Европи и учествовала је у колонизацији Африке. Међутим, нафтна криза седамдесетих година довела је земљу (а посебно њен јужни део Валонију) у трајну економску кризу.

Географија Белгије[уреди]

Белгија је једна од најмањих земаља у Европи. Земља је дуга око 280 км и широка око 145 км. Зиме у Белгији су благе и магловите, док су лета прохладна са ретким падавинма.   Јануарска темпетатура може бити 4°C, док јулска температура може највише достићи до до 22°C, а температура у планинским подручијима може бити и до 14°C. У Белгији влада океанска клима. Ваздушна маса Атлантика је јака у приморју и у средљим деловима земње. Белгија се често сматра једном од ниских земаља јер је углавном равна - највећа планина је Сигнал де Ботранге на 694 метара надморске висине. Њихова речна мрежа је поприлично густа. Све реке тамо припадају сливу Северног мора. Њихове главне реке су Шелда и Меза. Највиши водостај је обично зими углавном у низијским деловима. Они имају велики број канала, који слиже не само за пловиду већ и за наводњавање.

Белгијски овчар
Белгијска војска у 1 Светском рату

Становништво Белгије[уреди]

Становништво Белгије има више од 11 милиона. Белгија је подељена на три различита региона: Фландрију, Валонију и Брисел. У Фландрији већина људи говори холандски. У Валонији већина људи говори француски. У Бриселу људи говоре оба језика. Око 80 одсто белгијског становништва су римокатолици. Друге религије које се практикују у земљи укључују ислам и јудаизам.

Знаменитости Белгије[уреди]

Туристи долазе у Белгију да виде градове, посете музеје и пробају храну. Белгијске чоколаде су међународно познате. Ostende је најпопуларније одмаралиште на плажи у Белгији. Белгија има десет UNESCO World Heritage Sites, укључујући Историјски центар Брижа и La Grand-Place у Бриселу.