Викишколарац:Европа/Андора

Извор: Викикњиге

Андора је кнежевина у Европи, њен главни град је Андора ла Веља који има преко 20 000 становника. Андора ла Веља је највиши главни град у Европи. Неки од осталих градова у Андори су Лес Ескалдес, Енкамп и Сент Ђулија де Лорија.

Мапа Андоре

Историја[уреди]

Према легенди, Карло велики је дао земљу Андорцима да би их наградио за њихову борбу против Мавара. Француско царство је 1812. до 1814. анектирало Каталонију и поделило је на четири департмана. Такође је и Андора припојена и ушла је у састав једног од тих департмана. 6. јула 1934. Борис Скосирев се прогласио кнезом Андоре. 14. јула исте године шпанска полиција је дошла у Андору и ухапсила га. Андорин политички цицтем је осетно модернизован 1993.

Локација Андоре

Географија[уреди]

Андора се налази на Пиринејском полуострву у Европи. Смештена је између Француске и Шпаније. Има површину од 468 km². Она је једна од 6 ткз. микродржава у Европи. Рељеф Андоре се углавном састоји од планина. Хајвиши врх у Андори је Coma Pedrosa и он је висок 2946 m. Река Валира је највећи водоток у Андори и она настаје од Северне и Источне Валире.

Андора ла Веља

Становништво[уреди]

Само 33% људи у Андори су андорске националности. Остале етничке групе су Шпанци (43%), Португалци (11%) и Французи. Најзаступљенија религија је католицизам. Писменост је 100%, а шклоле су 50% Француске и 50% андорске и шпанске. У Андори се налазе само две средње школе и један факултет.

Црква у Андори

Знаменитости[уреди]

Андора је пуна занимљивих и прелепих знаменитости, неке од најпознатијих су црква Сант Јоан де Цаселлес, црква Госпе од Мериткелл, црква Санта Цолома и Лес Бонс.

Црква Сант Јоан де Цаселлес се налази у селу Цанилло. Направљена је 11.-12. века. Има правоугаони звони, дрвени кров и полукружни апсид.

Црква Мериткелла се налази у жупи Канило. Она је важна зато што је некада била дом статуе Госпе од Мериткел, свеца заштитника Андора. 1972. год. био је пожар који је уништио статуу али је црква касније реновирана и зато је модернија од неких других цркви.

Црква Санта Цолома налази се одмах изван Андоре ла Веље. Оригинално је направљена у 10. веку али је 12. додато неких ствари као што је цилиндрични звоник Ломбардског звона. Унутра се налазе многе слике мајстора Санта Коломе из 12. века.

Историјски комплекс Лес Бонс налази се на брду са погледом на село Енкамп. Настала је у средњем веку. Састоји се од романичке цркве Сант Рома, две карауле, одбрамбене куле и структуре од јавора. Унутар цркве можете видети репродукције важних романичких слика мајстора Санта Коломе.

Андора ла Веља