Бели Слез

Извор: Викикњиге
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Чајеви[уреди]

Чајеви за лакше искашљавање и ублажавање надражаја[уреди]

  • 1. По 10 g корена белог слеза, морача и листа подбела се помеша. Једна супена кашика те мешавине попари се са 200 g кључале воде, поклопи и после 2 сата топло пије по једна капшка сваких 10—15 минута. Засладити сирупом од вишања или малина.
  • 2. По 50 g корена и листа белог слеза, листа боквице и подбела, и морача се помеша. Справља се и пије као чај под 1.
  • 3. По 50 g корена и цвета белог слеза, листа подбела и питоме нане и цвета камилице се помеша. Справља се и пије као чај под 1. Овај чај је мирисан, па се препоручује осетљивијим особама.
  • 4. По 50 g корена, листа и цвета белог слеза се помеша. Овај чај се не кува, него се држи у води 2—3 сата на обичној температури и после пије. Oвај лек се заслађује сирупом од вишања, рибизла или малина да би био пријатнији, јер је слез слузав, бљутав и отужан, па га многе особе не подносе.

Чај за лечење упале мокраћних путева[уреди]

Против пролива[уреди]

  • 7. По 50 g корена, листа и цвета белог слеза, листа подбела, црног слеза, купине и питоме нане се помеша. Пет кашика чаја се попари 1 литром кључале воде, поклопи и после 3 сата оцеди и пије незаслаћен умвсто воде.
  • 8. Деци се даје иста смеша, али се дода још 50 g камилице.

Слуз од белог слеза[уреди]

  • 9. Корен белог слеза се не сме кувати. Једна кашика ситно здробљеног корена белог слеза прелије се са 200 g хладне воде и држи 2—3 сата на обичној температури чешће мешајући. Одлије се и том слузи се гргља и на крају попије.

За лечење упале гркљана[уреди]

  • 10. Педесет грама корена белог слеза, 30 g слатког корена, 10 g корена љубичице и 40 g листа подбела се помеша. Три кашике чаја се попари са пола литра кључале воде и после 3 сата одлије, гргља и пије у току дана.
  • 11. Деци се даје исти чај, али му се дода још и 50 g камилице.

Сируп од белог слеза[уреди]

  • 12. Педесет грама корена белог слеза држи се 12 сати у 300 g хладне воде на обичној температури. Одлије се и помеша са 1 kg меда или сирупа од малине, вишње или рибизле. Мора се чувати на хладном месту, јер се брзо квари. Пије се на 2 сата по 1 кашика.

Пастиле за жвакање[уреди]

Потрошња белог слеза расте паралелно са развојем индустрије и великих градова. Све веће количине белог слеза троше фабрике бомбона, пастила, гуме за жвакање и других средстава за уживање. Y нас је производња и потрошња пастила с белим слезом врло мала, а то је штета.

Википедија
Википедија има оригиналан текст о овом чланку: