Пређи на садржај

Аутокед/Цртање лука ("Arc")

Извор: Викикњиге

Uvod[уреди]

ARC komanda omogućava korisniku da crta lukove tj. delove kružnice. Auto Cad dozvoljava konstrukciju lukova na devet različitih načina. Tih devet načina su:

  1. 3point- crta luk pomoću tri zadate tačke
  2. Start, Cen, End- crta luk gde su zadate početna i krajnja tačka i centar luka
  3. Start, Cen, Angle- crta luk gde je zadato: početna tačka, centar luka, i ugao
  4. Start, Cen, Lenght- crta luk gde je zadato: početna tačka, centar luka, i rastojanje izmedju početne i krajnje tačke
  5. Start, End, Radius- crta luk gde su zadate početna i krajnja tačka i poluprečnik
  6. Start, End, Dir- crta luk gde su zadate početna i krajnja tačka i pravac početka merenja ugla
  7. Cen, Start, End- crta luk gde su zadate koordinate centra luka, početne i krajnje tačke
  8. Cen, Start, Angle- crta luk gde je zadato: centar luka, početna tačka i ugao
  9. Cen, Start, Legth- crta luk gde je zadato: centar luka, početna tačka i rastojanje izmedju početne i krajnje tačke. [1]

Korišćenje[уреди]

Iako kružni luk u stvari pretstavlja kružnicu kojoj nedostaje jedan deo za njegovo crtanje je predviđena posebna komanda - Arc. Luk se može nacrtati i uz pomoć komande za crtanje kružnice, a potom “trimovanjem”( služi za skraćivanje linija pri čemu se kao granice koriste drugi nacrtani elementi) dobiti luk. Obratite pažnju da prilikom crtanja luka vodite računa o smeru-suprotno od kazaljki na satu , osim kod naredbe 3Points.

3 Points- Crtanje kružnog luka uz pomoć opcije "3 Points" je veoma slično postupku crtanja kružnice primenom istoimene funkcije.

Start, Center, End- položaj i veličina kružnog luka određuju se preko poznate početne tačke u kojoj se nalazi centar kružnog luka i tačke u kojoj se on završva.

Start, Center, Angle- Kao sto je već rečeno, crtanje luka u autocadu je u suprtnom smeru od kretanja kazaljki na satu, pa je na raspolaganju ova opcija koja za ulazne parametre koristi početnu tačku, tačku centra i ugao kružnog isečka koji zaklapa željeni kružni luk.

Start, Center, Length -Ova opcija kao ulazne parametre koristi početnu tačku, položaj centra i dužinu tetive koju zaklapa kružni odsečak željenog luka.[2]

Start, End, Angle -Parametri potrebni za crtanje luka primenom ove opcije su osim položaja početne i krajnje tačke i veličina ugla koju zaklapa kružni isečak.


Start, End, Direction - Parametri potrebni za crtanje luka primenom ove opcije su osim položaja početne i krajnje tačke I pravac tangente na luk.

Start, End, Radius- Ako su od parametara na raspolaganju položaj početne i krajnje tačke luka kao i poluprečnik kružnice čiji je on segment, za crtanje se može primeniti ova opcija.

Center, Start, End- Primenom ove opcije može se lako nacrtati luk za otvaranje vrata unosom prvo tačke centra luka, a potom i njegove početne i krajnje tačke.

Center, Start, Angle -Ako korisniku tako više odgovara, luk za otvaranje vrata na desno može crtati i ovom opcijom. Potrebno je prvo odrediti položaj centra luka, zatim početne tačke i na kraju uneti ugao od -90 stepeni.

Center, Start, Length- Ova opcija pretstavlja varijantu prethodno pomenute Start, Center, Length s tim da se ovde za crtanje kružnog luka koristi drugačiji redosled pri unosu parametara. Prvo određujemo položaj centra, zatim početne tačke i na kraju dužinu tetive.Spoljašnje veze[уреди]

Reference[уреди]