Пређи на садржај

Аутокед/Ротирање објекта ("Rotate")

Извор: Викикњиге

Команда за ротирање објекта – Rotate[уреди]

Команда Rotate омогућава ротирање изабраних елемената цртежа око базне тачке. Након што је команда покренута и изабран жељени елемент који треба ротирати, неопходно је одредити тачку која ће представљати центар ротације. Угао се може показати мишем или унети нумерички преко тастатуре. При томе треба имати у виду да AutoCAD за позитивни правац мерења углова сматра правац обрнут од смера казаљке на сату.[1]

Коришћење команде[уреди]

Команда се налази на менију Home у картици Modify на палети са алткама у програму, или се може укуцати у командној линији програма. Ротирање се врши тако што се покрене команда, затим селектује објекат који треба ротирати, при чему тај објекат постаје испрекидан. Притисне се дугме ENTER на тастатури и изабере једна тачка која ће бити центар ротације кликом миша у радно поље. Након тога објекат се може ротирати произвољно или под одређеним углом.

Унос нумеричке вредности за угао ротације елемената ће у највећем броју случајева представљати задовољавајући начин за тачно одређивање њиховог новог положаја. Понекад је кориснику тај угао непознат али је зато у ситуацији да га може одредити показивањем на екрану. У оваквим ситуацијама користимо опцију Reference. Поред ове опције постоји и опција Copy којом се врши уједно ротирање и копирање датог цртежа при чему оригинални цртеж остаје сачуван.

Оно на шта посебно треба обратити пажњу јесте на то да ли је укључен ORTHO MODE. У случају да је укључен, цртеж је могуће ротирати само у правцу X или Y осе, тј. под правим углом.

Како се команда користи можете погледати на слици десно или детаљније на видео запису испод ње.


Спољашње везе[уреди]

http://www.ncsu.edu/project/graphicscourse/gc/acadtut/rotate2.html

Референце[уреди]