Пређи на садржај

Аутокед/Рефлектовање објекта ("Miror")

Извор: Викикњиге

Рефлектовање објеката Mirror[уреди]

Команда Mirror или ти огледало налази се у картици home у палети команди modify. Служи за пресликавање објеката као одраз у огледалу.

Коришћење команде mirror[уреди]

Коришћење ове команде започињемо њеним селектовањем у палети команди modify или куцањем mirror на линији команди. Затим изаберемо један или више објеката које желимо да пресликамо и притиском на тастер enter настављамо даље. Следеће што треба одредити јесте где ће бити прва тачка линије огледала, затим и друга. Пре одабира друге тачке линије огледала већ можемо видети како ће пресликани објекат изгледати и који ће бити његов положај па сходно томе лакше и одредити другу тачку. Команда се завршава питањем да ли желимо да избришемо првобитни објекат. Куцањем слова n или притиском тастера enter завршавамо команду са сачуваним и првобитним објектом а куцањем слова y па тастера enter завршавамо команду брисањем првобитног објекта.

Примена команде mirror[уреди]

Команда mirror је нека врста копирања само за разлику од команде copy не копира објекат у том полажају у ком је већ прави његову копију као одраз у огледалу. Ова команда корисна је код симетричних објеката јер нам омогућава да нацртамо само пола објекта а онда да пресликамо ту половину и добијемо цео објекат.

Пресликавање текста, mirrtext[уреди]

Кад пресликавамо неке објекте где има и текста или пресликавамо сам текст и он ће бити пресликан као одраз у огледалу, односно биће јако тешко протумачити га. Зато користимо опцију mirrtext. Ова опција је системска променљива, што значи да кад се подеси на један начин увек ће тако функционисати све док се опет не промени, односно не морамо намештати mirrtext сваки пут када пресликавамо текст, довољна је да то једном урадимо. Подешавањем mirrtext на 0 текст се неће пресликавати као у огледалу већ ће имати исто поравнање као и првобитан текст.

Видео[уреди]

Овај кратки видео требало би да допринесе бољем разумевању команде Mirror (ако на њему ишта протумачите услед очајне резолуције)

Постскриптум[уреди]

Приметићете како на овој страници нема слика, да, моћ опажања вам је невероватна. Недостатак слика оправдавам постојањем видеа, на ком се цео поступак лепо види.

Спољашње везе[уреди]

Упуство за аутокед