Пређи на садржај

Аутокед/Припреме за котирање-котне линије

Извор: Викикњиге

Припрема за котирање-котне линије[уреди]

Овај туторијал је предвиђен за котирање радова у аутокеду[1], ако нисте тражили котирање или сте већ њиме овладали, овај туторијал вам није потребан. Коте у аутокеду су веома корисне, да не кажем круцијалне, за пројектовање и цртање односно одређивање величина објеката. Опција за котирање се налази у картици annotate. Постоји више врста котирања:

  • котирање растојања
  • котирање линија
  • котирање углова
  • котирање лукова
  • котирање радијуса
  • котирање пречника

Стил котирања[уреди]

У картици annotation можемо изабрати, изменити или направити нови стил котирања. Припрема стила котирања врши се помоћу опције modify. Селектовањем ове команде отвара се нови прозор са седам картица помоћу којих се уређују котне линије.

Картица lines[уреди]

Служи за одабир боје, врсте и величине котне линије.

Картица Symbols and arrows[уреди]

Служи за одређивање облика стрелица (може се понаособ уређивати посебно лева или десна стрелица) и величина.

Картица text[уреди]

Служи за одабир величине, боје, стила и положај (испод, изнад, централно, лево, десно у односу на котну линију) котног броја.

Картица fit[уреди]

Служи за евентуално прилагођавање положаја текста и стрелица (када није могуће да котни број уредно стане на котну линију, и кад се стрелице секу са бројевима).

Картица Primary units[уреди]

Cлужи за одређивање главне мерне јединице, одређивање врста децимала, броја децимала, као и додавање суфикса и префикса на котни број.

Картица Аlternate units[уреди]

У овој картици можете укључити алтернативне мерне јединице које се по потреби користе за додатно одређивање величина у неким другим јединицама (главна мерна у метрима а алтернативна у центиметрима и биће приказана у загради поред главне).

Картица Tolerances[уреди]

Служи за увођење толеранција по потреби и њихово уређивање.

Спољашње везе[уреди]

Помоћни видео

Reference[уреди]