Пређи на садржај

Аутокед/Очитавање вредности са цртежа

Извор: Викикњиге

Uvod[уреди]

AutoCAD ima više mugućnosti i alata za dobijanje podataka o elementima crteža,objektima crteža i njihovim odnosima. Komande za očitavanje podataka sa crteža dobijaju se u kaskadnom meniju podkomande Inquiry iz menija Tools.

Položaj tačke[уреди]

Zadavanjem komande Tools/Inquiry/ID Point dobija se obaveštenje da se označi tačka čije se koordinate traže. Nakon zadavanja tačke dobijaju se njene koordinate.

Rastojanje[уреди]

Zadavanjem komade Tools/Inquiry/Distance dobija se obaveštenje da se označi prva tačka linije čija se dužina traži. Nakon zadavanja prve tačke dobija se obaveštenje za zadavanje druge tačke. Posle zadavanja prve i druge tačke dobijaju se podaci o rastojanju tačaka,uglu dužine i razlici dužina po X i Y koordinati. [1]


Listanje podataka o objektu[уреди]

Zadavanjem komade Tools/Inquiry/List dobija se obaveštenje da se označe objekti za koje se traže podaci. Nakon označavanja objekata izlistavaju se podaci o njima. Za kružnicu se mogu očitati sloj,središte,poluprečnik, obim i površina. Za trougao se mogu očitati sloj ,polilinija,zatvore,konstantna debljina linije,površina,obim i koordinate uglova.


Merenje površine[уреди]

Komandom Tools/Inquiry/Area računa se površina i obim. Mogu se računati površine zatvorenih objekata ilipovršine ograničene nizom tačaka kao da su njima iscrtane linije. Ako u nizu zadatih tačaka prva tačka nije zadata i kao poslednja AutoCAD smatra da je površina zatvorena linijom između tačaka koje su zadate prva i poslednja. Zadavanjem komande dobija se obaveštenje za specificiranje tačke ili opcija. Ako se na ovo obaveštenje zada tačka dobija se obaveštenje za zadavanje sledeće tačke ili Enter za prekid. Ukoliko se traži površina objekta, zadaje se opcija O-objekt. Posle obaveštenja za izbor objekta označava se objekt čiji se obim i površina traže. Ukoliko se traži složena površina, zadaje se prvo opcija Add,posle čega se dobija obaveštenje za selekciju taćaka ili izbor opcije Object ili Subtract. Nakon zadavanja tačaka ili izbora objekata za površine koje se dodaju,zadaje se opcija Subtract za površine koje se obuzimaju. Da bi se računala površina elemenata uključenih u blokove, blokovi se moraju prvo razložiti na sastavne elemente. A prilikom označavanja elemenata mora se voditi računa o redosledu kojim su objekti crtani.[2]

Spoljašnje veze[уреди]

  1. AutoCAD tutorijal
  2. Površina u AutoCAD-u
  3. Prezentacija RGF

Reference[уреди]