Пређи на садржај

Аутокед/Низовне команде ("Rectangulae appay")

Извор: Викикњиге

Rectangular Array представља опцију команде Array. Команда Array омогућава креирање већег броја копија изабраног дела цртежа, при чему се копије истовремено распоређују у редове и колоне или у круг око задатог центра.

Опис[уреди]

Примена низовне команде Rectangular Array омогућава да се од одабраног елемента створи више врста и колона. Ова функција је нарочито погодна у ситуацијама као што су распоређивање столица у позоришној или биоскопској сали, где можемо одредити колико хоћемо врста и колико колона, као и размак између њих.

Покретање[уреди]

Ову опцију можете покренути тако што ћете на вашем Home panel пронаћи групу Modify, затим пронађите команду Array. Када отворите подмени команде Array пронаћи ћете и покренути опцију Rectangular Array.

Позивање низовне команде Rectangular arrayКоришћење низовне команде Rectangular Array[уреди]

Прво што морамо да урадимо је да направимо геометријски облик на ком желимо да искористимо нашу опцију. Када смо то урадили селектујемо потребни објекат и идемо на опцију Rectangular Array. После тога можемо изабрати колико нам је потребно врста, а колико колона и након тога притиснути Enter. Завршен цртеж можемо и додатно обрадити помоћу следећих команди:

  • Rows - одређује број редова у матрици;
  • Columns - одређује број колона у матрици;
  • Row offset/Column offset - одређује даљину и правац редова и колона.Спољашње везе[уреди]

Аutodesk

Пример коришћења опције Rectangular Array

Приручник за AutoCad


Референце[уреди]

  1. Рударско-геолошки факултет, Београд