Пређи на садржај

Аутокед/Котирање кружних сегмената

Извор: Викикњиге

Котирање кружних сегмената[уреди]

Аутокед је један од популарних,ако не и најзаступљенији програм, за техничко пројектовање и пројектовање уопште откада се појавио.Како су верзије излазиле тако су и опције и интерфејс напредовале, па ћу одређене ставке формулисати уопштено како би их приближио свим верзијама овог програма.А на крају ћу се ипак највише позабавити верзијом 2015. Када котирате лук или круг, ви мерите њихов пречник или полупречник. Лукови и кругови најчешће се котирају на машинским цртежима. Што се тиче кругова и кружних објеката можете да користите центар круга његов полупречник или пречник.

Означавање центра лука или круга[уреди]

Са палете алатки за котирање одаберуте ознаку за центар Center Mark и изаберите лук или круг чији центар желите да котирате.AutoCAD ће нацртати ознаку или осне линије.

Котирање полупречника[уреди]

Да бисте котирали полупречник лука или круга, на палети алатки за котирање одаберите ознаку за центар, Center Mark, а затим лук или круг чији центар желите да котирате.

Котирање пречника[уреди]

Да бисте котирали пречник лука или круга, на палети алатки за котирање одаберите дугме за котирање пречника, Diameter Dimension.

Цртање показивача[уреди]

Показивачи су линије које указују на објекте. На крај показивача можете да поставите било какав текст. Показиваче употребљавате да бисте објекте означили или пружили додатне објешњења о цртежу.Да бисте нацртали показивач, на палети алатки за котирање одаберите Quick Leader. Отвориће се оквир за дијалог Loader Settings.

Како котирати круг и кружне сегменте?[уреди]

Пример

У AutoCAD-у 2015 котирање круга или кружних сегмената је фино поједностављено и веома приступачно. Све потребне опције су смештене на један панел који је међу почетним палетама као одељак палете за котирање,уколико нису мењане опције подешавања интерфејса програма, па ћемо проћи кроз сваки од њих.На следећој слици имамо један 2D Poliline,Circle и Arc.(полилинију,круг и лук) Наравно,полилинију смо едитовали као би садржала кружне елементе, па самим тим и била нама занимљива за ову врсту котирања. Напомену бих исто тако да се димензије круга и кружних сегмената могу на одређене начине котирати и линеарним и другим начинима котирања али ја бих се ипак држао autocad-вих "препоручених" опција за ову операцију. Уколико се нађете у прилици да радите са неком од старијих верзија програма објашњење са почетка презентације ће бити сасвим довољно да одрадите посао око котирања кружних сегмената.

[уреди]

Kao што се види са слике,у сва три сегмента слике постоје елементи круга. Котираћемо нјихове пречнике,полупречнике и дужине кружних лукова.На снимку се види да јемогуће котирати пречник или полупречник 2D Poliline-а што може бити веома корисно у неким ситуацијама при пројектовању слика.Као и код свих других кота и код ових је могуће променити положај котне вредности у удносу на котну линију,променити величину бројева,подесити тачност, поставити префик или суфикс, што је корисно кад користите одређене мерне јединице(dm,cm,m..) Свим овим опцијама можете лако прићи тако што у командој линији укуцате DIMSTY а затим ударите Enter .Добијамо мени у којем подешавамо раније наведене опције котног текста и линија и још доста тога везано за подешавање котирања уопште.Могуће је и креирање више стилова ,као и код текста,тако да се не морате поново враћати у овај мени када котирате више различитих објеката.